Média formují naši představu o světě, obává se režisér satiry o válečné novinářce

Rozhovor s Brunem Dumontem (zdroj: ČT24)

Režisér Bruno Dumont předkládá v novince France svůj pohled na novinařinu a společnost. Filmová satira měla premiéru v Cannes, nyní ji promítají i česká kina. Vyznění snímku mění aktuální kontext, kdy média zaplňují zprávy z války na Ukrajině.

„Dnešní média formují naši představu o světě. Je to prostředník, díky kterému získáváme přístup k realitě. Je to velmi důležitá věc, která je problematická,“ domnívá se Bruno Dumont, který k filmu napsal i scénář.

Novinařinu si jako téma filmu vybral proto, že podle něho v koncentrované podobě ukazuje nový svět, ve kterém žijeme. „Jsme obklopeni obrazovkami, monitory. Jsou všude kolem nás a bez nich už ani nedokážeme fungovat. To je nejvíce vidět právě v prostředí médií, novinářů. Svět médií vytváří podívanou na té nejvyšší úrovni, velmi sofistikovanou, ale taky umělou,“ vysvětluje.

Hlavní hrdinka France je moderátorkou politických debat a válečnou reportérkou. Hraje ji Léa Sydouxová, francouzská herečka, které se podařilo prorazit i v Hollywoodu. Známá je mimo jiné z posledních dvou bondovek: Není čas zemřít a Spectre.

„Je svázaná rolí, ale zároveň ji může svobodně interpretovat,“ říká Dumont o tom, jak Léa Sydouxová přistoupila ke své postavě. „Jako když budete hrát skladbu od Bacha, pořád to bude Bach, ale vy ho budete interpretovat. Léa při natáčení měla text, ale mohla ho interpretovat po svém. A to se nechci srovnávat s Bachem,“ dodává režisér.

Film France osciluje mezi dramatem a komedií. „Velmi mě zajímá tragikomedie, neustálý střet tragiky a komična, ale ze všeho nejvíc jejich spojení v jednom celku,“ přiznává Dumont. „France má být ale spíše komediální, jde o satiru, ne sociologickou sondu do světa médií. Je to satirický pohled na mediální prostředí,“ uzavírá.