Když zazněly sirény, byl to čistý temný strach, líčí ukrajinská sochařka

Ukrajinská sochařka chce tvořit v Praze (zdroj: ČT24)

Sochy Anny Nadudové stojí v kyjevské botanické zahradě i v centru ukrajinské metropole. Rodné město ale umělkyně opustila hned v prvních dnech po napadení Ukrajiny, aby ochránila své nejbližší. Doufá, že nový ateliér si zřídí v Praze, kde po útěku našla dočasný domov.

Anna Nadudová je absolventkou Národní akademie umění a architektury v Kyjevě. Věnuje se sochařství, instalacím, kresbám i videoartu. Své objekty kromě Ukrajiny prezentovala i v Londýně nebo Paříži, i pod uměleckým jménem ANi Svami.

Z Kyjeva, kde se v roce 1983 narodila, odešla hned druhý den po ruské invazi. Nejvíce ji děsily sirény varující před bombardováním. „To byl čistý temný strach, který je jen těžko vysvětlitelný. Nejde přesně popsat slovy,“ líčí.

Tvořit dál

O důvodech odchodu z Kyjeva a třeba i o cestě přeplněným vlakem k hranicím na západě Ukrajiny mluví i ve videu, které pro sociální sítě natočila už v Praze, kam se při útěku dostala. „Všichni dospělí mlčeli. V jedné chvíli začaly děti vtipkovat o bombardování, střílení, o krvi… Byli jsme tím šokovaní, ale byl to způsob, jakým si děti uchovávaly svojí vlastní realitu, svoje vlastní vnitřní hranice, aby se z toho všeho nezbláznily,“ popisuje reakce ve svém okolí.

Za sebou nechala své blízké i svou tvorbu. „Moje studio bylo evakuováno doslova na poslední chvíli, protože všechna naše studia se stala válečnými objekty, strategickými objekty pro obranu města,“ vysvětluje Anna Nadudová. Jediné, co jí teď v Praze připomíná její práci, jsou fotografie v mobilu a skicák s rozpracovanými projekty. Umění chce ale tvořit nadále – kdekoliv bude.