Co tě nezabije, to tě posílí. Festival Serial Killer představuje seriálové novinky on-line

Kamila Zlatušková přibližuje třetí ročník festivalu Serial Killer (zdroj: ČT24)

Brněnský festival Serial Killer se potřetí rozhodl představit trendy současné kvalitní seriálové tvorby a také upozornit na počiny ze střední a východní Evopy. Z kinosálů se letošní ročník ale vlivem pandemie přesunul do domácností. Festivalové seriály jsou od 22. do 27. září dostupné on-line a zdarma, o některé projekce na velkém plátně ovšem diváci nepřijdou. Připravena je totiž také off-line scéna v Divadle Husa na provázku.

Festival si dává za cíl jednak představit seriály z britské či skandinávské produkce, aby se i tuzemští diváci mohli seznámit se současnými seriálovými trendy, jednak propagovat to nejlepší z východní a střední Evropy. 

Střední a východní Evropa má čím přispět, nesmí se ale bát

„Pro západní svět jsme pořád regionem, kde dramatika není příliš kvalitní, spíše se tady produkují telenovely. Myslím si, že to není pravda. Zároveň ale neexistuje žádný velký distributor, žádná platforma, která by říkala: Podívejte se na to nejlepší z východní Evropy,“ upozorňuje ředitelka festivalu Kamila Zlatušková. Serial Killer má ambice takovým zprostředkovatelem být. Loni se například prezentoval na Berlinale.

„Po úspěchu Černobylu, který produkovali Američané, je zjevné, že jsou tady silné příběhy a že chybí jen odvaha. Například i Česká televize seriálem Most! ukázala, že je tu cesta nejen kopírování západních trendů, ale že umíme přicházet i s humorem, který je na hraně a umí zaujmout,“ nepochybuje Zlatušková.

Podobně v českém prostředí podle ní vynikly seriály Pustina nebo Zrádci. Za druhý z počinů, odehrávajícím se v tuzemském drogovém prostředí, obdrží Viktor Tauš na festivalu cenu Progressive Killer. Ta má upozornit na výjimečné tvůrčí a producentské talenty z našeho regionu.

Drama o Skripalovi, parodie na vraždu Palmeho

„Seriály z oblasti střední a východní Evropy se sice stále drží detektivek, přináší však i čím dál všímavější kritickou společenskou reflexi. Kolekce seriálů ze zbytku Evropy letos ukazuje, že po silném období detektivek začal trend politických dramat a true crime rekonstrukcí,“ naznačuje dramaturgyně Táňa Zabloudilová, co mohou diváci čekat od aktuálního programu.

V kategorii Fokus se festival věnuje britským seriálům. „Buď patří k tradičně oblíbeným britcomům, nebo taktéž pro Ostrovy typickým sociálně reflektivním dramatům. V době po brexitu je zdejší společnost výrazně rozdělená a televizní autoři propast mezi Brity tematizují s citlivostí britské sociálně-realistické filmové školy,“ přiblížila sekci Zabloudilová.

Ze skutečnosti vychází například televizní příběh z produkce BBC, který se zaobírá případem otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Vraždou premiéra Olofa Palmeho se inspirovala švédská parodie na noirové detektivky. Ruská detektivka Dobrý člověk částečně rekonstruuje pátrní po „angarském maniakovi“

On-line hosté a off-line zombie dílna

Se seriálovými novinkami se mohou zájemci seznámit po registraci na portálu DAFilms, přehrát lze první dvě epizody s českými nebo anglickými titulky. „Ještě donedávna jsme netušili, že fenomén binge watching se bude týkat právě našeho streamovacího portálu. Jak ale ukázala zkušenost z letošního roku ovlivněného pandemií, kvalita a pestrost obsahu je to, co naši diváci oceňují nejvíce,“ podotýká výkonná ředitelka DAFilms Diana Tabakov. Na stránkách festivalu pak diváci najdou příspěvky zahraničních i českých festivalových hostů. 

Na víkend je zároveň připraven off-line program, jehož dějištěm se stala scéna Husy na provázku. „Našli jsme skvělý český webový seriál – Terapii sdílením Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, který bude mít na Provázku premiéru, dovolí-li situace,“ prozradila Zlatušková. V nabídce jsou ale i diskuse nebo zombie make-up dílna.