Nejkrásnější české knihy roku 2019, čéče! Prolistujte si vítězné tituly

O titul Nejkrásnější české knihy roku 2019 usilovalo rekordních 313 publikací. Porota mezi nimi vybrala, dle jejího soudu, nejpovedenější zástupce krásné literatury, odborných publikací, učebnic i třeba katalogů. Vítěze hlavních kategorií si lze prolistovat v následujících videích.

Krásná literatura: Možnosti milostného románu

Spisovatel Jan Němec se v „románu o lásce a o psaní ve věku digitálního smutku“ probírá svým vlastním, už skončeným milostným vztahem. V grafickém designu Martina Peciny.

Literatura pro děti a mládež: To je metro, čéče!

Pražským metrem – stavbou i dopravním prostředkem – provádí kniha ilustrací, plánků a komiksů od Jana Šrámka a Veroniky Vlkové. Populární výklad spojuje autorka Milada Rezková s veselým příběhem.

Odborná literatura: Jdi na venkov!

Publikace napsaná a sestavená Tomášem Winterem a Pavlou Machalíkovou se zaměřuje na výtvarné umění a lidovou kulturu v českých zemích v letech 1800 až 1960. Graficky se knihy ujaly Tereza Hejmová a Adéla Svobodová.

Katalogy: Vrchovina, krabatina, mrchovina

Miloš Doležal (spolu s grafiky Štěpánem Malovcem a Martinem Odehnalem) doprovodil publikací stejnojmennou výstavu, která v Zóně umění 8smička v Praze připomínala tvůrce spojené s mlhavou pahorkatou krajinou i odporem ke komunistickému režimu: Jakuba Demla či Ivana Martina Jirouse.

Knihy o výtvarném umění: Posel z Dálného východu

Michaela Pejčochová přibližuje spletitý životní příběh umělce Vojtěcha Chytila a vznik jeho sbírek čínského (ale také tibetského a japonského) umění. Grafické řešení Adély Svobodové navíc využívá prvky původního čínského designu a vazby.

Učebnice a ostatní didaktické pomůcky: Jak to ruplo

Především mladším ročníkům, které pohnutou dobu nezažily, přibližuje Michal Konečný s pomocí ilustrací Barbory Strakové konec jednoho režimu. Příběh obyčejného páťáka, který jednoho dne narazí na rodinné tajemství, vznikl k třicátému výročí sametové revoluce.

Studentské práce posluchačů výtvarných a polygrafických škol: Útlum

Autorská kniha Markéty Michalčíkové, absolventky pražské UMPRUM, zpracovává téma hornictví.

Bibliofilie a autorské práce: Malíř a mor / Le peintre et la peste

Výtvarník Jiří Šťourač vytvořil uhlem cyklus černobílých obrazů inspirovaných románem Mor od Alberta Camuse. Reprodukce provázejí citace z knihy a úvodní text Petra Pazdery Paynea.

Další ocenění, včetně druhých a třetích míst v uvedených kategoriích, zmiňuje záznam s výsledky aktuálního ročníku:

Výsledky soutěže zveřejnili letos pořadatelé vzhledem k situaci na internetu. Ocenění tvůrci 55. ročníku by si ceny měli převzít osobně 15. července při zahájení výstavy v pražském letohrádku Hvězda. Představí nekrásnější knihy nejen z Česka, ale také Německa, Polska, Slovenska a Švýcarska. Oceněné tituly bývají také k vidění například na festivalu Designblog nebo LITR.