Místo moru koronavirus. Literáti píší kratochvilné povídky pro Dekameron 2020

Rozmarné povídky Giovanniho Boccaccia měly ve 14. století přivést jejich vypravěče i čtenáře na jiné myšlenky po morové ráně ve Florencii. Podobný cíl má i Obec spisovatelů ČR, která vyzvala literáty, aby se zapojili do projektu Dekameron 2020. Inspirací by jim měla být právě Boccacciova slavná kniha, jež dala zamýšlenému souboru povídek i název.

„Co děláme my spisovatelé dnes? Kromě pomoci druhým chceme v nynější izolaci přispět cíleným psaním. Knihou, kterou ze sta nových povídek sestavíme, bychom rádi potěšili ty, kteří si budou po skončení práce na likvidaci pandemie léčit utržené rány,“ vysvětluje výzvu Obec spisovatelů.

Odkazuje při tom na Boccacciův Dekameron. Sto kratochvilných příběhů o lásce si vypráví společnost mužů a žen, aby si ukrátili izolaci vynucenou epidemií moru ve Florencii, před níž utekli na venkov. 

Šest set sedmdesát let staré příběhy by měly inspirovat i spisovatele, kteří chtějí přispět do Dekameronu 2020. Každý autor (nemusí být člen Obce spisovatelů) může přihlásit nejvíce tři povídky v rozsahu zhruba osmi tisíc znaků a napsané v českém nebo slovenském jazyce.

„Naše kniha nebude adekvátní jejich obětem,“ připouští Obec spisovatelů v souvislosti se čtenáři, kteří pandemii museli čelit vlastním nasazením. „Bude úlevnou reflexí lidských tužeb, radostí, obav, zrady, zoufalství, víry a hlavně přátelství a lásky,“ slibuje ale, že je pro ně zamýšleným rozptýlením.

Vydání Dekameronu 2020 je v plánu na konec letošního roku. Velkou část nákladu chce Obec spisovatelů darovat, ani povídky zařazené do publikace nebudou tudíž honorovány.

Inspiraci v Dekameronu už našla mimo jiné i brněnská Husa na provázku, kde Boccacciovy příběhy čtou divadelníci on-line každý den.