Nejsme Nirvana, připomněla kapela Helmet v Praze. A začala počítat do třiceti

Kapela Helmet zahájila v Praze turné k výročí (zdroj: ČT24)

Do Česka se vrátili koncertovat Helmet, jedna z nejvlivnějších kapel devadesátých let, která vzešla z alternativního podhoubí v éře Nirvany. V pražském Lucerna Music Baru zahájili v úterý šňůru ke třiceti letům na scéně. Třicet je také skladeb, které na výročních koncertech zahrají ve třiceti evropských a následně amerických městech. Události v kultuře při té příležitosti vyzpovídaly frontmana a jediného stálého člena kapely Page Hamiltona.

Vystudovaný hráč na jazzovou kytaru Page Hamilton založil Helmet v New Yorku, kde si přivydělával jako řidič limuzíny a přežíval v pronajatém bytě o velikosti telefonní budky. „Mládež chtěla slyšet něco jiného, takže jsme si vybudovali vlastní základnu,“ vzpomíná na začátky Hamilton.

Když americká rádia začala mezi Paulou Abdulovou a Bryanem Adamsem hrát Nirvanu, alternativnímu rocku a metalu svitlo na lepší časy. A po vlně grunge ze Seattlu se na výsluní vyvezli i Helmet. „Předskakovali jsme Nirvaně, když hrála poprvé v New Yorku. Ještě než se stali slavní. Vtipné je, že jsme z Nirvany měli trochu výhody. Lidé o nás říkali: ‚To je příští Nirvana.‘ Ale to by byli dost zklamaní, protože my vůbec nezníme jako Nirvana,“ odmítá srovnání se slavnými kolegy Hamilton.

Největším hitem kapely je zřejmě skladba In the meantime z alba Meantime z roku 1992. Napsal ji Page Hamilton, ostatně jako většinu songů. Helmet za ni získali svou jedinou nominaci na Grammy. I když cenu nevyhráli, píseň se stala jednou z nejčastěji interpretovaných v metalovém žánru. Cover nahrály třeba kapely Soulfly nebo Blame God.

Sám Hamilton se ale nedrží jen své metalové skupiny. Spolupracoval s mnoha jinými muzikanty i autory filmové hudby. Nejzásadnější bylo setkání s Davidem Bowiem, který si kytaristu z Helmetu koncem devadesátých let vybral jako doprovodného muzikanta na turné k albu Hours. Hamilton se během dvou týdnů musel naučit třicet Bowieho písní i zvládání trémy. Najednou totiž stál ve Wembley před desetitisícovým davem.

Inspirace? Rozchody i politika

Poslední desku s kapelou Helmet vydal před třemi lety. Materiál na novou nahrávku zatím čeká v šuplíku. „Vždycky jsem vyvíjel různé pedály a zvláštní zvuky a ty pak zakomponoval do zvuku Helmet. Na konci je ale vždycky nejdůležitější skládání písní. Jak stárnete, rozvíjíte se jako umělec, kytarista, skladatel i zpěvák. Od mého rozvodu jsem prošel ještě asi pěti nepovedenými vztahy. I odsud mám materiál na písně. A také máme v zemi dost výjimečnou politickou situaci,“ naznačuje Hamilton, čím se pro nové písně inspiroval.

S nahráváním desky začne kapela příští rok. Zbytek letošního roku jí zabere aktuální turné k výročí existence; evropskou část zakončí 10. října v Londýně. Pak pokračují do domovské Ameriky.