Mramorová socha Boženy Němcové ožije, minisérie představí příběh vášně a utrpení

Jako bolestný příběh plný vášně popisuje svou novou roli Aňa Geislerová, která ztvární Boženu Němcovou. Tvůrci slibují, že oživí mramorovou sochu, jíž se spisovatelka stala kvůli povinné četbě. Natáčení televizní minisérie mapující příběh české literátky odstartovalo v pondělí v Novém Městě nad Metují.

„Barboru poznají diváci z úhlu, který není úplně vše bořící, ale je rozhodně překvapivý. Byla to ve své době mnoho emocí vzbuzující postava a to se nezměnilo. Není to žádný strnulý portrét velké spisovatelky,“ myslí si Geislerová. Tvůrci se podle herečky protichůdných emocí, které silná osobnost vzbuzovala, nebojí a slibují bolest i vášeň, velké srdce i příběh výjimečné ženy.

Němcovou ale na obrazovku k životu nepřivede pouze Geislerová. V mladších spisovatelčiných letech ji ztvární Anna Kameníková, kterou významná literátka pohltila a nadchla. „Můj vztah k Němcové se hodně prohloubil. Za poslední půlrok jsem nečetla nic jiného než knížky o Boženě nebo od Boženy,“ líčí Kameníková.

Rovněž hlavní představitelka se pustila do studia historických pramenů, Geislerová pročítala třeba korespondenci, ale i román Babička. „Mnoho věcí jsem vůbec netušila, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. Cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ přiznává herečka.

Mramorová socha Božena

Příběh o touze po svobodě vzniká na základě scénáře Hany Wlodarczykové a Martiny Komárkové, režie se ujala Lenka Wimmerová. Tvůrkyně chtějí oživit nudnou sochu z mramoru, kterou se Němcová stala kvůli povinné četbě. „Božena“ je podle nich ve skutečnosti umělecká značka stylu Pink, Toyen nebo Mercury, pod kterou se skrývá nezkrotný živel, jenž mnohokrát padl a znovu vstal.

Události v kultuře: Natáčení minisérie o Boženě Němcové (zdroj: ČT24)

„Toužila po absolutní svobodě a žila s mužem, který chtěl být její pyšný majitel. Tohle chceme vyprávět. Jak žít jako muž s někým, kdo vás ve všem převyšuje, a jak žít svobodně, když jste žena narozená před dvěma sty lety,“ přibližují autorky svůj záměr.

V roli manžela Josefa Němce se objeví Jan Hájek, dále se v minisérii České televize ukážou například Vladimír Javorský, Klára Melíšková nebo Linda Rybová. Objeví se i Karel Jaromír Erben v podání Vladimíra Škultétyho, jehož diváci znají z úspěšného seriálu Most!. Filmovat se kromě Nového Města nad Metují bude i v Opočně, Praze či na Slovensku.