Díky Edisonovi se dětem v Brně rozsvítí

Děti v brněnském divadle objevují Edisona (zdroj: ČT24)

Spoustu věcí bereme jako samozřejmost, jenže kdysi je někdo musel nejprve vymyslet. Právě kouzlem objevování seznamuje nové interaktivní představení brněnského Mahenova divadla děti s vynálezy Thomase Alvy Edisona. Mimochodem právě díky němu byla tato budova první elektricky osvětlenou scénou v Evropě.

V zábavně naučné divadelní hře Zdeňka Krále si dvě děti, Iza a Luky, musí poradit s výpadkem elektrického proudu. Když marně hledají svíčku a sirky, zjeví se před nimi zničehonic vynálezce Thomas Alva Edison, který si v roce 1879 nechal patentovat žárovku.

Při představení spolu s Izou a Lukym, které představují loutky, a dětským publikem znovu vynalezne i fonograf. Herci při jeho poslechu zpívají říkanku „Mařenka měla ovečku“, kterou Edison do prvního přístroje na nahrávání a reprodukci hlasu skutečně načetl.

„Tak trochu se nám splnil sen, že jsme si mohli s těmito věcmi veřejně hrát,“ podotýká režisérka Hana Mikolášková. Tvůrci vycházeli podle ní z předpokladu, že děti jsou především zvědavé a chtějí vědět, jak věci fungují. V inscenaci Edison! si je mohou navíc samy vyzkoušet.

Edison! (Národní divadlo Brno)
Zdroj: Facebook/Národní divadlo Brno

„Přijali jsme samozřejmě všechna bezpečnostní opatření, protože jsme v malém prostoru a blízkém kontaktu,“ ujišťuje Mikolášková malé diváky i jejich rodiče. Všechny pokusy tvůrci vymysleli ve spolupráci s Akademií věd, návod k nim zájemcům poskytne hrací a pracovní sešit, který lze před začátkem v divadle zakoupit.

I když je inscenace pro účinkující náročná, je podle režisérky mnohdy vděčnější hrát pro dětské publikum než pro dospělé diváky – herec se totiž dočká okamžité reakce. Stejně jako při chemických pokusech.