Američtí Godsmack míří poprvé do České republiky

Není mnoho významných kapel, které by do České republiky ještě nikdy nezavítaly. Jednou z mála je jeden z nejdůležitějších amerických bandů žánru hard & heavy – bostonští Godsmack. Ale i toto bílé místo na naší koncertní mapě záhy zmizí, energické kvarteto v čele s charizmatickým zpěvákem a kytaristou Sullym Ernou vystoupí 10. června ve Velkém sále pražské Lucerny. Jako předkapela se představí čeští The.Switch.

Godsmack se stylově pohybují ve vodách nu-metalu, hard rocku, post-grunge a heavy metalu, v jejich směřování lze nalézt volnou inspiraci takovými jmény, jako jsou Alice In Chains nebo Metallica, ale také Black Sabbath, Aerosmith, Led Zeppelin či Rush.

Erna spolu s kytaristou Tonym Rombolou, basistou Robbiem Merillem a bubeníkem Shannonem Larkinem mají na kontě sedm studiových alb, desítky songů v top ten amerických žebříčků a přes 20 milionů prodaných nosičů. Pro jejich tvorbu je zejména v poslední době typická hravost a nadhled, s jakou míchají hudební styly.

V rozhovoru pro Forbes Sully Erna říká: „Dostali jsme se do fáze, kdy už se chceme muzikou hlavně bavit. Udělali jsem dost práce a víme, co nás ještě čeká. Ale je to jen rock and roll a není důvod být stále nahněvaný rebel a brát všechno vážně.“

Zároveň se členům Godsmack nevyhýbá ani lidské utrpení a tragické ztráty. Po nenadálé smrti syna kytaristy Tonyho Romboly kapela solidárně přesunula velké evropské turné, plánované původně na podzim 2018. V rámci něj se letos v červnu novou energií nabitý band zastaví poprvé také v Praze, kde představí nejen novinky z posledního alba, ale zabrousí i do vlastní bohaté a úspěšné historie.

Původně avizovaný koncert se měl uskutečnit o den později, tedy 11. června. Ale vhledem k tomu, že v ten samý den v Praze vystupují i američtí Slipknot, vyslyšela pořádající agentura četné prosby fanoušků a vyjednala posunutí koncertu o den dříve.

Recenzi na koncert si můžete přečíst později na webu ČT24.