Zlatý fond české fotografie. Podívejte se, co ze svého díla vybrali sami umělci

Pražská galerie Czech Photo Centre představila Zlatý fond Národního muzea fotografie, který obsahuje snímky od nejvýznamnějších českých a slovenských autorů, včetně Karla Cudlína, Roberta Vana, Josefa Koudelky, Dagmar Hochové nebo Jaroslava Kučery. Právě sami umělci rozhodli o tom, které z děl do této sbírky zařadí.

Zlatý fond české fotografie vznikal postupně od roku 2001, kdy Ivo Gil začal se svými kolegy rozesílat českým fotografům dopisy. Jejich obsah byl jednoduchý: pošlete dílo, kterého si ceníte nejvíce. Z více než tří stovek oslovených autorů odpovědělo přesně 220.

„Naším záměrem bylo sesbírat celý velký archiv s minimálním výběrem, aby se dílo autora zhodnotilo časem, a ne současným mentálním nastavením daného kurátora sbírky. Protože čas ukáže, co je hodnotné a co není hodnotné,“ vysvětluje Ivo Gil.

Události v kultuře: Zlatý fond české fotografie (zdroj: ČT24)

Všichni členové sbírky věnovali Národnímu muzeu fotografie na začátku milénia jeden snímek, který reprezentuje jejich tvorbu. Výstava Zlatý Fond Národního muzea fotografie s podtitulem Výběr I. zahájila sérii výstav této sbírky a potrvá do 12. května.

Národní muzeum fotografie plánuje kromě výstav svůj archiv také rozšiřovat. Současné autory chce brzy znovu požádat o to nejlepší, co zatím mají jenom ve svých soukromých sbírkách.