Czech Ensemble Baroque přišli v Brně hudbě na chuť

Czech Ensemble Baroque hraje tafelmusik (zdroj: ČT24)

Klasickou hudbu s degustací vína propojil sobotní koncert v brněnském Besedním domě. Soubor Czech Ensemble Baroque večer pojal ve stejném duchu, v jakém si hudbu vychutnávali posluchači v dobách baroka.

Ansámbl zaměřený na starou hudbu připravil takzvanou tafelmusik, tedy doslova hudbu k tabuli. Tímto slovem se od poloviny 16. století označovaly skladby, které se hrály na hostinách či banketech.

„Víno a hudba, zejména v 18. století, patřily velmi blízce k sobě. Publikum tehdy nezíralo zbožně na umělce, ale mnohdy u produkce konzumovali víno, nebo dokonce i pokrmy,“ doplnil dirigent Czech Ensemble Baroque Roman Válek.

Dobový zážitek se hudební soubor rozhodl nabídnout i současnému publiku. Druhy vín vybíral ve spolupráci s vinařem podle zemí hudebních skladatelů. V komorním obsazení zazněly dvě symfonie Josepha Haydna, který prý byl sám na takový způsob uvádění své hudby zvyklý. Doplnila je díla dvou českých skladatelů: Františka Xavera Richtera a Antonína Neumanna. 

Degustaci a poslech propojovaly komentáře herců Radovana Krále a Luďka Randára, kteří na koncertní ochutnávce vystupovali jako komponisté Bach a Mozart.