Láska válku přenáší. Petr a Lucie se zamilovali i ve zlínském muzikálu

Petr a Lucie prožívají lásku ve zlínském muzikálu (zdroj: ČT24)

Jeden z nejslavnějších tragických mileneckých příběhů si pro aktuální premiéru vybralo Městské divadlo Zlín. Nová inscenace je převyprávěním francouzské novely Petr a Lucie. Původně slovenský „muzikál o lásce v sutinách“ vychází z demonahrávek, které se našly v pozůstalosti tamního skladatele Deža Ursinyho.

Milenci Petr a Lucie se stali synonymem tragické lásky, podobně jako Romeo a Julie. Jejich příběhem dojal čtenáře poprvé před necelými sto lety francouzský spisovatel Romain Rolland. Odehrává se v posledním roce první světové války. 

„Uprostřed toho strachu, chaosu, zmatku a boje o život je jejich láska najednou něco naprosto čistého. To je na tom to krásné,“ říká zlínský představitel Petra Matěj Štrunc. 

Silný příběh o křehkém citu vypráví muzikál prostřednictvím písní v obrazech. Vychází z melodií, které na konci osmdesátých let složil známý slovenský hudebník Dežo Ursiny, písňové texty k nim napsal Ján Štrasser. Muzikál se ale připravit nepodařilo, zůstalo jen libreto Alty Vášové a demonahrávky, které po Ursinyho smrti v roce 1995 našel jeho syn. Premiéry se muzikál Petr a Lucie dočkal před šesti lety v Bratislavě.

Petr a Lucie (Městské divadlo Zlín)
Zdroj: Městské divadlo Zlín

Ve Zlíně ho nastudoval slovenský režisér a umělecký šéf tamního divadla Patrik Lančarič. „Ursinyho hudba je pro mě unikát, je úžasné se s ním setkat na divadelních prknech,“ podotýká.

V roli Lucie dal první velkou muzikálovou příležitost jmenovkyni fiktivní postavy – Lucii Rybnikářové, která zlínský soubor rozšířila v letošní sezoně. „Musím se soustředit na zpěv, na tanec, herectví, do toho na jevišti ještě maluju, protože Lucie je malířka,“ uvedla k nastudování muzikálu mladá herečka.

Prožívat tragický příběh Petra a Lucie lze ve zlínském divadle od 9. února.