Klip týdne: S Medicine hlásí Bring Me The Horizon definitivní odklon k popu

Po singlech „Mantra“, která nedávno získala nominaci na Grammy, a „Wonderful Life“ přichází britští Bring Me The Horizon se třetí ukázkou z nového alba Amo. Skladba nazvaná Medicine je zatím nejvýraznějším signálem o jejich novém směřování.

Vizuál je dílem Olivera Latta alias Extrawega. Berlínský umělec zaujal svými netradičně pojatými animacemi, které si na sociálních sítích zamilovaly stovky tisíc lidí. CGI hlava zpěváka Oliho Sykese je zde znázorněna jako busta zasažená epidemií démonických prezentací sebe samého. Bizarní a znepokojující video je naprostým protikladem k hudební stránce singlu, která je naopak velmi chytlavá a uklidňující.   

Už s předchozím albem That's The Spirit bylo jasné, že se britští metalcoristé Bring Me The Horizon vydávají zcela novým směrem. Po třech zatím zveřejněných ukázkách z nového chystaného alba Amo, které má vyjít 25. tohoto měsíce, svůj odklon definitivně potvrzují. 

Co nezní jako rock

V rozhovoru pro Metal Hammer se o novém albu i směřování rozpovídal frontman Oli Sykes. „Jsou tam některé písně, které jsou drsnější než cokoli, co jsme kdy dělali. Ale pak jsou tam i písně, které jsou dost nepravděpodobné, takové, které ani neznějí jako rock. Jsou stále těžké a temné, ale klepou na jinou psychiku a místo. Nezní to jako nic, co jsme kdy dělali.“ Minulý měsíc pak v jiném rozhovoru uvedl, že „rap je skoro nový punk“ a tvrdí, že „rock je měkký, mizerný a nudný“.

„To je důvod, proč rapperové jsou skoro nový rock'n'roll nebo punk, nebo cokoliv,“ řekl Sykes v rozhovoru pro Music Week. „Rock je měkký, je ubohý a nudný, není to opravdu moc vzrušující. Takže je důležité, abychom přešli, protože máme pocit, že patříme spíše na místo, kde lidé mají hudbu rádi. Není to o tom, jak těžké to je.“ 

„Mnoho umělců, kteří se mi líbí, se neustále mění po celou svou kariéru,“ doplnil pak jeho kolega, klávesista a kytarista Jordan Fish s tím, že k jeho nejoblíbenějším kapelám patří třeba Radiohead. No, tak se nechme překvapit, co na to řeknou fanoušci. Příležitost vidět jejich novou tvář budou mít hned v červenci na festivalu Rock For People, kde se Bring Me To Horizon představí jako jeden z headlinerů. 

Bring Me The Horizon (také BMTH) je britská metalcorová skupina pocházející z Sheffieldu v Yorkshiru. Původně začínala tato skupina s deathcorem, avšak později začala do své hudby zapojovat elektronické prvky (o tuto práci se postaral Skrillex) a tvorba skupiny se přiklonila k metalcoru. Od roku 2006 do roku 2013 vydali 4 studiová alba. Od Roku 2015 experimentují s rockem a elektrem.

Oliver Sykes se narodil 20. listopadu 1986 v Ashfordu, v Anglii, kde žil do svých pěti let. Pak se jeho rodina přestěhovala poblíž Sheffieldu do Stockbridge v Anglii. V 16 letech s kamarádem Alexem Turnerem (nyní leader indie rockové skupiny Arctic Monkeys) založil projekt Olisaurus, na jehož myspace nahráli pár půlminutových songů. Spojovali v nich prvky deathcore a elektra. V té době Oliver Sykes kromě zpěvu zkoušel i hrát na kytaru a bubnovat. V roce 2004 založil novou skupinu, Bring Me the Horizon. Bubeníka Matta Nichollse znal již z dětství.

Název skupiny je odvozen z filmu Piráti z Karibiku, kde Jack Sparrow řekl: „Now, Bring me that Horizon“ (česky Přineste mi kompas).

Členové: 
Oliver Sykes — zpěv (screaming a growling)
Matt Kean — baskytara
Lee Malia — kytara
Matt Nicholls — bicí
Jordan Fish — klávesy a kytara

Diskografie:
Count Your Blessings (2006)
Suicide Season (2008)
There Is a Hell, Believe Me I've Seen It. There Is a Heaven, Let's Keep It a Secret (2010)
Sempiternal (2013)
That's the Spirit (2015)
Amo (2019)

Zdroje: Wikipedia

Bring Me To Horizon
Zdroj: ČT24/iReport