Zemřela brněnská loutkoherečka a dabérka Anděla Čisáriková

Známá brněnská loutkoherečka a dabérka Anděla Čisáriková zemřela minulý pátek ve věku 77 let. Oznámilo to vedení divadla Radost, kde herečka od 60. let působila. V 90. letech se rozhodla divadlo opustit a věnovala se především dabingu.

Narodila se jako Anděla Nechvátalová v Domamilu na Třebíčsku. Jak uvádí Pavel Vašíček v textu pro časopis Loutkář, vystudovala loutkoherectví na DAMU v Praze, kde absolvovala v roce 1962 rolí Jasánka. Po studiích následovala svého manžela Jána Čisárika do Košic, ale už v roce 1964 se oba stali členy nově sestaveného souboru brněnského divadla Radost.

V průběhu let ztvárnila například komediantku v maňáskárně italského autora Sergia Tofana Štístko Bonaventura nebo hlavní pěveckou roli v operce Vladimíra Wernera a Pavla Vašíčka Můj deštník je jako balón, která získala v roce 1975 cenu Skupovy Plzně.

V režii Petra Kracika ztvárnila titulní roli v japonerii Asagao, která získala cenu Skupovy Plzně v roce 1986. Kolegové na ni vzpomínají jako na dokonalou profesionálku, která přistupovala ke každé repríze s plným nasazením. V 90. letech se rozhodla divadlo opustit a věnovala se především dabingu.