Filmová upoutávka týdne: Ticho před bouří rozčísnou McConaughey a Hathawayová

Herečtí kolegové ze sci-fi Interstellar Matthew McConaughey a Anne Hathawayová se začátkem příštího roku potkají v thrilleru Ticho před bouří. Upoutávky film zatím halí do oparu záhady.

Baker našel klidné místo k životu v kulisách exotického ostrova v Karibiku. Se svou lodí, která nese název Ticho před bouří, se živí jako rybářský průvodce. V místní vesnici má pak domek i milenku a v baru zapíjí minulost. Ta však o sobě dá vědět, když se zjeví jeho bývalá manželka Karen.

Na Bakera se obrátí s požadavkem, aby zabil jejího současného manžela s násilnickými sklony. Jako argument jí poslouží syn, kterého má ještě ze vztahu s Bakerem, ale i milionová odměna. Nového manžela se má zbavit na jedné ze svých rybářských výprav – hodit ho žralokům v oceánu.

Film Ticho před bouří
Zdroj: Bontonfilm

Zápletka filmu Ticho před bouří je dílem Stevena Knighta. Tento scenárista budí pozornost od začátku své kariéry, hned jedna z jeho prvních prací mu totiž vynesla nominaci na Oscara – šlo o film Špína Londýna z roku 2002. O pět let později podle jeho scénáře zase David Cronenberg natočil hutné kriminální drama Východní přísliby.

Před dvěma roky pak podle jeho scénáře vznikli Spojenci Roberta Zemeckise v hlavních rolích s Bradem Pittem a Marion Cotillardovou. Jednou z Knightových posledních scenáristických příležitostí byla adaptace knihy ze série Milénium Dívka v pavoučí síti, kde si postavu Lisbeth Salanderovou zahrála Claire Foyová.

Steven Knight
Zdroj: Alessandro Bianchi/Reuters

Ticho před bouří Knight také režíroval, avšak není to jeho debut. Poprvé si režijní funkci vyzkoušel před několika lety, v roce 2013 šly do kina hned dva jeho filmy. Méně výrazným byl Crazy Joe s Jasonem Stathamem.

Větší ohlas měla Noční jízda, která Knightovi na evropských cenách vynesla nominaci za režii i scénář. Film samotný byl doslova sólovou jízdou Toma Hardyho, jehož postava se snaží řešit svou životní krizi pomocí telefonu během cesty autem. S Hardym pak Knight spojil síly i v televizním prostředí, kde stvořili mysteriózní historický seriál Taboo.

Bouře s oscarovými herci

I Ticho před bouří se Knightovi podařilo obsadit hned několika výraznými tvářemi. Hlavní roli ztvárnil Matthew McConaughey. Herec dříve spojovaný spíš s komediálními a romantickými snímky se v posledních letech vypracoval v uznávanou osobnost, i díky zisku Oscara za Klub poslední naděje. Představoval ale také klíčový prvek v úspěchu detektivního seriálu Temný případ.

Film Ticho před bouří
Zdroj: Bontonfilm

Další známou osobností v novém Knightově snímku je Anne Hathawayová, která s McConaugheyem už spolupracovala na ambiciózní sci-fi Christophera Nolana Interstellar. Pro herečku, kterou do světa showbyznysu uvedl v roce 2001 Deník princezny, ale zatím znamenal největší úspěch Oscar za výkon ve filmovém přepisu muzikálových Bídníků v roce 2012.