Moravská galerie pucuje Josefa Šímu

Moravská galerie připravuje výstavu Josefa Šímy (zdroj: ČT24)

Moravská galerie v Brně připravuje významný výstavní projekt. Na podzim představí ranou tvorbu malíře Josefa Šímy a s ní i jednu z nejzásadnějších kapitol českého avantgardního umění v zahraničí.

Prostřednictvím obrazů, kreseb a grafik Josefa Šímy, který žil od od dvacátých let minulého století trvale ve Francii, chce Moravská galerie přiblížit spojení mezi českou a francouzskou avantgardou. Šíma byl zakládajícím členem českého spolku umělců Devětsil, v Paříži pak bylo jeho jméno spojeno se spolkem Vysoká hra.

„Požádali jsme asi pět francouzských institucí, v Paříži i v Remeši, a také soukromé sběratele, takže na výstavě bude velká převaha francouzských zápůjček,“ prozradil kurátor výstavy Petr Ingerle.

Napřed restaurování, pak vystavování

Zápůjčky doplní obrazy ze sbírek Moravské galerie. V současné době jsou plátna v péči restaurátorů, kteří je připravují na vystavení. Zbavují je nečistot a mastnoty. „Nejčastějším poškozením moderních maleb bývají oděrky po obvodu, které jsou způsobeny zdobným rámem,“ uvedla restaurátorka Terezie Vávrová, s čím se musí při své práci potýkat.

Plátna v plné kráse uvidí veřejnost poprvé 26. října. Výstava Cesta k Vysoké hře  zůstane v Místodržitelském paláci čtyři měsíce, poté se přesune do Národní galerie v Praze.