Zámek Mikulov slouží jako Dílna. České i světové umělce přitahuje genius loci

Mikulov znovu hostí výtvarné umělce (zdroj: ČT24)

Na mikulovském zámku opět vznikají umělecká díla inspirovaná tamní atmosférou. Na jihu Moravy pokračuje 25. ročník mezinárodního výtvarného sympozia Dílna. Malíři i sochaři tvoří přímo v zámeckých místnostech díla pro výstavu, která potrvá až do října.

Do Mikulova se vrací účastníci předchozích ročníků, fotograf Tono Stano nebo sochař, šperkař a designér Pavel Opočenský, doplnil je malíř Jakub Špaňhel. Ze zahraničí dorazili Martin Gerboc ze Slovenska nebo německý sochař s českými kořeny Werner Mally.

„Na zámku létají rorýsi, v životě jsem neviděl tolik rorýsů na jednom místě. Ty pohyby, jak se organizují, jak létají v malých skupinách, že každý dává na druhého pozor, to mě inspirovalo tady k tomu něco udělat,“ popisuje svou mikulovskou vizi Werner Mally.

Pozvánku organizátorů sympozia přijal také Duncan Higgins z Velké Británie. Některé nápady si s sebou přivezl, téměř okamžitě se k nim ale přidaly ty vzešlé z krás jižní Moravy.

Energie jako bouračka v autě

„Určitý soubor otázek o tom, co obrazy znamenají, ten si vozím s sebou. Ale pak, když přijedete, je to jako bouračka v autě. Tohle město má takovou zvláštní energii. Takže jsem přijel s nějakou přibližnou představou a pak jsem teprve začal pracovat,“ uvažuje Higgins.

„Jako host sympozia byla pozvána Tereza Brichtová, roli technického asistenta přijala studentka Tea Dohnalová, teoretičkou ročníku bude Noemi Smolik. Celý umělecký tým doplní spisovatelka a hudebnice Eva Turnová,“ doplňuje za organizátory Marcela Šimánková.

Kurátorem ročníku je zakladatel sympozia a mikulovský rodák Libor Lípa. „Spousta sympozií byla po revoluci založena, mnoho jich bylo, a mnoho jich také zahynulo. Možná právě proto, že neměla ten genius loci toho města,“ potvrzuje Lípa, proč se umělci do Mikulova rádi vracejí.

Sbírka už čítá skoro 450 uměleckých artefaktů

Pozvaní umělci mohou až do 11. srpna vytvořit díla s libovolným námětem, formou i materiálem. Jejich letošní příspěvky pak rozšíří sbírku, která na zámku díky Dílně vznikla v předchozích letech. Výstava na mikulovském zámku potrvá další dva měsíce.

Sympozia se za uplynulé ročníky zúčastnilo více než sto umělců z Česka i zahraničí. Vzniklou sbírku tvoří 448 výtvarných děl různých forem, tedy grafik, maleb, plastik, instalací, fotografií i videí. Souhrnná hodnota přesahuje 41 milionů korun. Řadu let se v Mikulově hovoří o stálé expozici, zatím se plán nepodařilo obrátit ve skutečnost.