Tváře, které utvářely čtvrtstoletí Česka. Herbert Slavík se ohlíží svým objektivem

Fotograf Herbert Slavík se ohlíží za čtvrtstoletím samostatné České republiky výstavou na Staroměstské radnici. Tváře Česka zahrnují momentky z historie karlovarského festivalu, portréty českých herců a sportovců i okamžiky, které vzniku státu předcházely.

Herbert Slavík zachytil už demonstrace na podzim roku 1989. Musel si ale dávat pozor a fotit spíše zdálky, aby mu policie nezabavila negativy. Vznikl tak například snímek mladé ženy při zatýkání. „Byly tam i daleko drsnější zákroky. Docházelo k použití násilí, k napadání demonstrantů,“ popisuje fotograf tehdejší protirežimní protesty.  

Jeho fotoaparát vedle bezejmenných tváří z davu zvěčnil i disidenta a později prvního českého prezidenta Václava Havla, například při jeho projevu v americkém Kongresu v roce 1990. „Emoce tam doslova stříkaly ze všech stran,“ vzpomíná fotograf. „To byla taková doba. I když jsem cestoval s Václavem Havlem do Washingtonu a Spojených států ještě několikrát poté, taková atmosféra se už nikdy neopakovala.“

Prezidenta vyfotil i při méně oficiálních příležitostech, například na lisabonské pláži, kde nestačil uskočit před přílivem. Ať už fotí politika, nebo umělce, je totiž prý pro Herberta Slavíka důležité, aby se člověk před objektivem cítil přirozeně.

Herbert Slavík vystavuje Tváře Česka (zdroj: ČT24)

Platí to i pro sportovce. Další vystavené fotografie návštěvníkům přibližují třeba snowboardistku Evu Samkovou a její kolegyni Ester Ledeckou. „Snímky vznikly pro sérii Olympijský rok, který mapoval vytipované favority před olympiádou v Pchjongjangu,“ doplnil Slavík.

Tváře Česka na jeho fotografiích si zájemci mohou na Staroměstské radnici prohlédnout do konce července.