Vrtěl psem, možná pohne i Karlovými Vary. Na filmový festival přijede Barry Levinson

Hostem festivalu ve Varech bude Barry Levinson (zdroj: ČT24)

Americký režisér, scenárista a producent Barry Levinson je držitelem Oscara, od července k jeho cenám přibude také Křišťálový globus. Ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na filmovém festivalu, který Levinsona připomene dvěma jeho snad nejznámějšími snímky: autistickým Rain Manem a politickou satirou Vrtěti psem.

Osobní příběhy spojené s často satirickým pohledem na společnost jsou přístupem, který je s filmovou tvorbou Barryho Levinsona nejvíce spojený. Během prvních deseti let filmařiny za svou režii a scénáře obdržel pět nominací na Oscara, sošku si odnesl ale jenom jednu.

Přirozený talent

Vědět o sobě dal tehdejší tvůrce televizních pořadů v roce 1979 scénářem k soudnímu dramatu … a spravedlnost pro všechny. Spolu se svou ženou Valerií Curtisovou napsali příběh o idealistickém právníkovi (Al Pacino), který obhajuje soudce obviněného ze znásilnění. Režijním debutem byla pro Levinsona hořká komedie Bistro, v níž se sešli mimo jiné Mickey Rourke a Kevin Bacon, aby ustáli problémy na prahu dospělosti. Na hudbě k filmu se podílel český muzikant Ivan Král.

Na herecké obsazení si Levinson nikdy nemohl stěžovat. S Robertem Redfordem objevoval jeho Přirozený talent pro baseball, sledoval schválnosti Konkurentů v obchodě s hliníkovými obklady Richarda Dreyfusse a Dannyho DeVita a Robina Williamse nechal armádu zdravit Dobré ráno, Vietname.

Z Rain Mana „kápnul“ Oscar

A pak přišel Rain Man. Humorně dojemný snímek o vztahu dvou bratrů, autisty a samolibého floutka, měl premiéru přesně před třiceti lety. Potvrdil talent Toma Cruise, stal se životní rolí Dustina Hoffmana a Levinsonovi přinesl prvního a jediného Oscara.

Rain Man
Zdroj: ČT

Na prestižní sošku mohl dosáhnout ještě na začátku devadesátých let v generačním dramatu o přistěhovalecké rodině Avalon a v gangsterce Bugsy. V dalších počinech už ho akademie coby režiséra a scenáristu opomíjela, včetně satiry z politického prostředí Vrtěti psem, v níž se Robert de Niro a Dustin Hoffman snaží uklidit pod koberec sexuální skandál amerického prezidenta. Stejnou dvojici obsadil Levinson i do dramatu Spáči, Hoffman si zahrál také ve sci-fi Koule.

Z filmografie Barryho Levinsona v posledních dvaceti letech vzbudil větší pozornost ještě televizní snímek o euthanasii Doktor Smrt s Al Pacinem v hlavní roli a také Banditi, tedy Bruce Willis a Billy Bob Thornton coby bankovní lupiči odzbrojení Cate Blanchettovou. 

Ve Varech – kromě uvedení svých „klasik“ – představí Levinson divákům televizní novinku z produkce HBO nazvanou Paterno. Životopisné drama o sexuálním skandálu vysokoškolského trenéra je třetí spoluprací Levinsona s Al Pacinem.

Al Pacino ve filmu Paterno
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Z dalších festivalových hostů se na kolonádu chystá také herečka a scenáristka Rachel Shentonová s režisérem Chrisem Overtonem, jejichž Tiché dítě získalo letos Oscara za nejlepší krátký film. K oznámeným jménům patří i dánská herečka Trine Dyrholmová, připomene hudební snímek Nico, v němž si zahrála múzu Andyho Warhola i kapely Velvet Underground.

První promítačky se v Karlových Varech roztočí 29. června, cílem filmových fanoušků zůstane lázeňské město až do 7. července.