Casanova ve službách StB. Agent Novák to hraje i na Ostravu

Příběh opravdového herce, který se opravdu stal, slibuje plakát ke hře s názvem Slávek Novák. Napsal ji ceněný ostravský dramatik Tomáš Vůjtek a nastudoval tamní Absintový klub Les. Inscenace se vrací do padesátých let minulého století, kdy měl známý herec za úkol svádět ženy nejen na jevišti.

Vítězslav Vejražka byl předním členem činohry Národního divadla, kde hrával mužné charakterní role. V soukromí už tak charakterní nebyl. Jako herec se prosazoval už před válkou, vystupoval ve filmech pod pseudonymem Petr Vít. Později, už pod svým jménem, si výrazné role zahrál například v protibaťovské agitce Botostroj, ale i v historickém příběhu Františka Vláčila Ďáblova past. 

Po válce vstoupil Vejražka do komunistické strany a v roce 1949 dobrovolně podepsal spolupráci se Státní bezpečností. Nejprve pracoval pod krycím jménem AK 70, poté se z něj stal agent Novák. 

„Vypadal velmi urostle, velmi mužně, díky tomu měl v popisu práce svádět ženy a nechat se s nimi filmovat při intimních hrátkách,“ popisuje autor a režisér hry Tomáš Vůjtek, v čem spočíval hlavní Vejražkův úkol. Prvním zadáním, které dostal, bylo svést vlastní tetu.

V Ostravě uvádí hru o herci, který byl agentem StB (zdroj: ČT24)

Vůjtek je v posledních letech ceněn za svou divadelní trilogii, která se věnuje zásadním okamžikům českých dějin minulého století. Hry S nadějí i bez ní, Slyšení a Smíření nastudovala Komorní scéna Aréna v Ostravě. I hrou Slávek Novák si Vůjtek připomíná minulost, aby podnítil k zamyšlení nad přítomností.

Tehdejší doba se začíná trochu idealizovat. I tady sílí hlasy, že nebylo všechno tak špatné. Přinejmenším to, že jsme měli v roce 1949 pornoherce a nikdo o tom ještě nevěděl, je skutečně něco, na co můžeme být hrdi.
Tomáš Vůjtek

Při psaní hry čerpal Vůjtek co nejvíce ze skutečnosti. „Devadesát procent replik jsou autentické citace z hlášení, která Vejražka skutečně velmi svědomitě vypracoval,“ upozorňuje. K nápadu napsat inscenaci o Vítězslavu Vejražkovi ho přivedl herec Přemysl Bureš, jehož také obsadil do hlavní role. Agentovi Slávku Novákovi je totiž výrazně fyzicky podobný.