Od Čertíka Bertíka po Déčko. ČT otevírá galerii, první výstava patří dětem

Více než šest desítek let myslí Česká televize i na dětské diváky. Pořady a seriály, na které se dnešní děti dívají a jejich (pra)rodiče vzpomínají, se staly tématem první výstavy v Galerii ČT. Nové prostory najdou zájemci na Kavčích horách v tzv. budově Rohlík. Díky interaktivním exponátům se tu mohou seznámit s televizní tvorbou pro děti od úplných začátků až po oblíbený kanál Déčko.

Výstava ČT dětem navazuje na návštěvnicky úspěšnou výstavu, jíž v roce 2015 oslavil Večerníček v Museu Kampa padesáté narozeniny. Pohádky na dobrou noc nechybí ani v galerii na Kavčích horách. Malí návštěvníci si tu například mohou na dotykové obrazovce vybarvit Krtečka, skřítka Racochejla, vílu Amálku nebo Makovou panenku. 

K počátkům vysílání pro děti odkazují originály loutek z prvních pohádek z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. „Barbucha z pořadu Trojlístek, Janinka z Broučků nebo Medvídek Emánek, předchůdce Čertíka Bertíka,“ vyjmenovala některé z nich autorka výstavy Jana Sommerová.

Galerii ČT otevírá výstava věnovaná dětem (zdroj: ČT24)

Výstava je připravena tak, aby se do ní malí i dospělí návštěvníci mohli co nejvíce sami zapojit. Například prostřednictvím klíčovacího pozadí se „přenesou“ do pořadů Magion, Studio Kamarád nebo Kouzelná školka. Do minulosti je vezme tzv. časolet. Na obrazovce je možné sledovat, s čím si děti v jiných dobách hrály nebo na co koukaly.

Připraveny jsou také hádanky, kvízy nebo skládačky, jedním z úkolů je třeba poskládání nezaměnitelných kreseb Miloše Nesvadby. Odpočinout si pak malí návštěvníci mohou při promítání pohádek.

Specializovaná prodejna České televize
Zdroj: ČT

Vstup na výstavu je zdarma. Česká televize se dětem věnuje do konce srpna, poté bude v galerii instalována další tematická výstava spojená s televizním vysíláním. Zároveň s galerií najdou návštěvníci v Rohlíku také novou specializovanou prodejnu se sortimentem Edice ČT.