Vávra vyrazil směr Karlštejn, Hanák na brigádu. Před třiceti lety vznikla Pražská pětka

Před třiceti lety vznikl snímek Pražská pětka (zdroj: ČT24)

Pět amatérských divadel Sklep, Křeč, Mimóza, Vpřed a Kolotoč před třiceti lety vtipně a drze vyprávělo o brigádě na venkově nebo výletě na Karlštejn. Film Pražská pětka pod režií Tomáše Vorla se sice po půlročním zákazu do kin probojoval až v roce 1989, ale vznikal už na jaře 1988.

Během 80. let vybujelo z komunistického podzemí svérázné umělecké hnutí, které v sobě stmelilo řadu nekonformních mladých lidí a definovalo se názvem „Pražská 5“. Díky specifickému humoru a tradicí nezatížené poetice se pět souborů Sklep, Křeč, Mimóza, Vpřed a Kolotoč zařadilo k oblíbeným pražským scénám. Během roku 1988 pak jejich umělecký výraz dostal i filmovou podobu.

„Vznik Pražské pětky byl absurdní a nečekaný. To jsem ještě studoval FAMU a přišel Karel Czaban, vedoucí tvůrčí skupiny z Barrandova, jestli nechci natočit videoklip. Já jsem řekl, že znám pět divadel a natočili bychom pět videoklipů. On řekl, abychom přinesli scénář. Tak jsem zadal šéfům všech pěti divadel, aby napsali scénář na klip, a oni mi napsali scénář na celovečerní film,“ vypráví režisér a herec Tomáš Vorel.

Pantomimická skupina Mimóza sehrála grotesku o strastiplném výletě jedné pražské rodinky v čele s Evou Holubovou a Davidem Vávrou „Směr Karlštejn“, výtvarné divadlo Kolotoč připravilo stylizované výtvarné vystoupení „Bersidejsi“, recitační skupina Vpřed veršovala satiru „Oldův večírek“ o chlapci, který pracuje jako údržbář v hotelu, a baletní jednotka Křeč tančila podobenství nazvané „Barvy“.

„Ta doba byla šedivá a bylo potřeba si dělat radost. Občas jsem to říkal v souvislosti s naším divadlem, ale platí to i pro Barvy, že my jsme si vytvářeli ve společnosti nějaký hrad, utíkali jsme se dovnitř a tam jsme mohli dělat, co jsme chtěli, svoje slavnosti, svůj svět,“ říká režisér a choreograf Michal Caban, který na vznik Pražské pětky vzpomínal v pořadu Kultura+.

Pátou povídkou „Na brigádě“ je parodie divadla Sklep na budovatelské filmy 50. let 20. století. Tramp (Tomáš Hanák) stopne autobus plný brigádníků, kteří jedou z města pomoci zemědělcům při žních. V dalších rolích se v Pražské pětce objevili třeba Milan Šteindler, Martin Dejdar, Zdeněk Marek, Radim Vašinka nebo Aleš Najbrt.