Baroko z polystyrenu. Cenu kritiky za mladou malbu získal Filip Dvořák

Cenu kritiky za mladou malbu získal Filip Dvořák (zdroj: ČT24)

Laureátem letošní Ceny kritiky za mladou malbu je absolvent pražské UMPRUM Filip Dvořák. Odborná komise vybírala z více než šedesáti autorů do třiceti let. Díla osmi finalistů už jedenáctého ročníku představuje výstava v Galerii kritiků v pražském paláci Adria.

Osmadvacetiletý Dvořák je absolventem UMPRUM v ateliéru malby Jiřího Černického a Marka Meduny. Porotu zaujal díly z extrudovaného polystyrenu na pomezí malby a objektu. Svá díla sám nazývá obrazo-objekty. „Pro mne není zásadní to médium malby, přestože tady jsme v soutěži, kde se to jmenuje malba,“ říká mladý výtvarník. 

Vztah s realitou

„Polystyren, materiály, které odkazují k současnosti, propojuji třeba s barokním tvaroslovím. Tohle je polystyren, kterým se zateplují střechy, takže to je odpadový levný materiál. Takže to ironizuji a zároveň hledám spojující linku, která, mám pocit, se nemění v čase,“ uvažuje Dvořák. 

I když má Filip Dvořák za sebou už několik úspěšných výstav, umění ho zatím plně neživí. Pracuje jako odborný lektor a přednáší na školách. „Mám pocit, že je fajn mít i civilní zaměstnání, které člověka hází do reality. Má díky tomu vztah s reálným světem, který se třeba v tvorbě přímo neprojeví, ale může ho osvěžovat,“ komentuje to oceněný malíř.

Pro cenu přijel z Hrádku nad Nisou, kam se přestěhoval z Prahy. „V dnešní době ta vzdálenost už nehraje tolik roli, naopak mám pocit, že mě osvobozuje nebydlet přímo v Praze, nebýt zaměřen čistě jen na umění, ale mít vhled do jiných věcí, vztah s přírodou, to vnímám jako důležité.“

Podpořit mladou generaci

Ke konci roku se ale do Prahy určitě na chvíli vrátí. V Galerii kritiků bude mít jako laureát ceny samostatnou autorskou výstavu. „Na realizaci výstavy obdrží finanční příspěvek. Dále má možnost týdenní rezidenční stáže v některém z Českých center v zahraničí,“ uvedla porotkyně a zakladatelka soutěže Vlasta Čiháková Noshiro.

Finalisté Ceny kritiky za mladou malbu
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Na druhém místě 11. ročníku skončil s díly kombinovanou technikou Kryštof Strejc a na třetím autor olejomaleb Argišt Alaverdyan.

Dalšími finalisty vybranými z více než 60 přihlášených mladých umělců se stali Kateřina D. Drahošová, Kristína Gašpieriková, Jakub Choma, Beáta Kuruczová a Aleš Zapletal. Výtvarníci nebyli porotou hodnoceni jen za svá vystavená díla, ale i za svou tvorbu v rozmezí zhruba posledních dvou let, doloženou tištěnou či elektronickou dokumentací.

„Snažili jsme se, aby se účastníci soutěže podíleli i na instalaci výstavy, aby to nebyl pouze náš názor,“ uvedl předseda poroty Evžen Šimera.

Soutěž je určena pro umělce do 30 let. Věkový limit soutěžících vyjadřuje záměr pořadatelů podpořit tvorbu mladých umělců nejvyšších ročníků vysokých škol a čerstvých absolventů při jejich vstupu na profesionální uměleckou scénu. Uchazeči se mohou účastnit soutěže nanejvýš třikrát, přednost ve výběru dostávají noví uchazeči před účastníky minulých ročníků, s nimiž byla již navázána výstavní spolupráce.

Vloni cenu za mladou malbu získal Tomáš Predka. Porotce zaujal svými průmyslovými motivy a osobitou prací s nejrůznějšími materiály.