Filmová upoutávka týdne: Noví mutanti ukazují svět X-Menů v hororovém světle

Hollywoodské studio 20th Century Fox, které filmové diváky od roku 2000 zásobuje filmy ze světa komiksových X-Menů, v poslední době čím dál častěji projevuje snahu výrazově odlišit svou tvorbu od věkově přístupné série adaptací produkovaných samotným studiem Marvel. Příští film nazvaný Noví mutanti v první ukázce snahu potvrzuje, když bez obalu láká na hororovou podívanou.

V příštích měsících a letech nebude mít fanoušek komiksových filmů o novinky nouze. Studio Marvel úspěšně adaptuje příběhy a postavy ze své bohaté zásoby komiksových dobrodružství. Ještě v říjnu se ukáže ve třetím samostatném filmu Thor, začátkem příštího roku se zase více představí Black Panther. Marvel tak pokračuje v sérii nákladných, ale mládeži přístupných filmů. Studio 20th Century Fox, které kdysi získalo práva na postavy ze světa X-Menů, v poslední době volí jiný směr.

X-Meni v roce 2000 přispěly k renesanci komiksových filmů, jejichž vyhlídky v devadesátých letech pošramotila dvojice Batmanů od Joela Schumachera. Trend, který potvrdil o dva roky později Spider-Man a který tlačí superhrdinské filmy mezi nejvýdělečnější filmy, trvá dodnes.

Svět X-Menů hledá další možnosti

Přestože příběhy mutantů superhrdinského týmu X-Menů peníze také vydělávaly, nikdy se jim například nepodařilo prolomit miliardovou hranici v celosvětových tržbách. Nejblíž se k ní dostal paradoxně film, v němž studio 20th Century Fox poprvé vyšlo alternativní cestou, která se obešla bez X-Menů v názvů. Velký úspěch totiž zaznamenal před rokem Deadpool, kterému uvolnil ruce přísnější rating přístupnosti R, s nímž platí, že mladší 17 let ho může vidět pouze v doprovodu dospělé osoby.

Díky tomuto ratingu mohl být krvavý i sprostý, hodně ale vsázel i na drzý a sebeuvědomělý humor. Ve stejném roce přitom studio uvedlo i pokračování své „hlavní“ série, ta ale za Deadpoolem zaostala o více než dvě stě milionů dolarů. Letos studio 20th Century Fox směřování potvrdilo, když uvedlo další pokračování Wolverina, a to pod názvem Logan a opět s ratingem R. Tak silný výsledek jako Deadpool nepředvedl, ale jenom v Americe dosáhl desátých nejvyšších tržeb mezi snímky s přístupností R.

V příštím roce má pokračovat hlavní série s dílem X-Men: Dark Phoenix, ale ještě předtím se v dubnu v kinech představí Noví mutanti, kteří dají šanci úplně nové herecké sestavě (ve které zaujme Maisie Williamsová známá z Hry o trůny) a kteří hlavně zasadí téma mutantů do hororových kulis. Je otázka, jak moc se jim v tomto žánru povede, první upoutávka se rozhodně vzdává klasických prvků komiksových filmů, nicméně režisér Josh Boone má zatím zkušenosti především s romantickými dramaty jako Hvězdy nám nepřály.