Utajený samorost. Výstava objevuje dílo sochaře a chartisty Milana Beránka

Desítky let tvořil výtvarník a chartista Milan Beránek sochy a plastiky doma v obýváku. Když byt plný umění opouštěl, rozhodl se galerista Tomáš Hejtmánek artefakty zachránit v původní podobě. Dílo svébytného umělce, který letos oslavil 81 let, je poprvé souhrnně k vidění v pražské galerii Arthouse Hejtmánek.

Expozice zachycuje objekty vytvořené z vyhozených věcí, koláže odrážející politickou situaci normalizace i postavy a zvířata ze sochařské plastelíny. Desítky děl z bytu Milana Beránka se přestěhovaly do galerie Arthouse. „Pokusili jsme se o takovou malou rekonstrukci panelákového bytu pana Beránka, takže je to tady nainstalováno tak, jak to skutečně v jeho bytě vypadalo,“ říká galerista Tomáš Hejtmánek.

Cesta za uměním

Milan Beránek se narodil v březnu 1936 v Dražůvkách na Moravě. Po začátku druhé světové války se s rodiči přestěhoval do Hodonína. Jeho otec byl v době heydrichiády zatčen a v roce 1943 popraven, matka byla nasazena na nucené práce v průmyslu a s malým Milanem pak jen náhodou unikla smrti při bombardování Hodonína. Roku 1972 si sama vzala život.

Beránek v padesátých letech studoval na Vyšší průmyslové škole v Břeclavi. Po absolvování Výtvarné školy Jaroslava Kvapila v roce 1961 ho sílící zájem o umění přivedl do Prahy, kde se zapsal na Lidovou akademii umění. Spolu s dalšími umělci založil skupinu Nezávislí, se kterou vystavoval až do konce šedesátých let. Zároveň pracoval jako revizní technik.

Na Hrádečku

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy se spřátelil s Václavem Havlem, Václavem Malým, Petrem Uhlem a dalšími osobnostmi z okruhu tehdejších disidentů. Účastnil se setkání na Hrádečku a stal se dokonce signatářem Charty 77. V jeho bytě načas sídlilo také samizdatové nakladatelství, nynější Libri prohibiti. Odpor k režimu promítal do svých uměleckých děl.

Výstava objevuje dílo sochaře a chartisty Milana Beránka (zdroj: ČT24)

Po změně režimu v roce 1989 byla část rozmanitého díla Milana Beránka vystavena právě v knihovně Libri prohibiti, kterou začal na počátku devadesátých let budovat jeho přítel Jiří Gruntorád. Ucelenou výstavu jeho tvorby však připravila až nyní galerie Arthouse Hejtmánek.

Průřez sochařskou tvorbou od drobnějších plastik po asambláže je doplněn básněmi a dobovými fotografiemi, které mapují autorův život. Součástí výstavy je také projekce dokumentu, navíc byl vydán katalog se soupisem a fotodokumentací díla. Výstava potrvá do 5. listopadu.