Filmová upoutávka týdne: Anihilace je blízko. Portmanová opět zkouší sci-fi

Před třemi roky se Alex Garland úspěšně etabloval jako režisér s vlastní chytrou sci-fi nazvanou Ex Machina. Jeho dalším projektem se stala adaptace bestselleru Anihilace, která by se měla i do českých kin dostat příští rok v únoru. Hlavní roli získala Natalie Portmanová, která vedle oscarových dramat občas propůjčí svůj herecký talent i žánru sci-fi.

Britský filmař Alex Garland mnoho let zůstával u psaní scénáře. Spolupracoval s Dannym Boylem na sci-fi filmech 28 dní poté a Sunshine. Posléze adaptoval knihu Neopouštěj mě a přinesl svou vizi soudce Dredda. Pak nastal zlom a svůj scénář filmu Ex Machina si také zrežíroval.

Ve snímku tematizoval vztah člověka k umělé inteligenci a s téměř vědeckým zaujetím v něm sledoval, co se stane s robotem, který nabude vědomí. Diváci i kritici oceňovali, že natočil chytrý žánrový film (byť na Oscarech uspěl díky trikové stránce). Vypadá to, že s dalším filmem se Garlandovy preference nezměnily.

Anihilace
Zdroj: Skydance Media

S Anihilací nicméně Garland opět vychází z literární předlohy. Kniha amerického spisovatele Jeffa VanderMeera vyšla v originále v roce 2014 a už o rok později se objevil v knihkupectvích český překlad. Anihilaci VanderMeer koncipoval jako první díl trilogie. Alex Garland ale podle webu The Telegraph říká, že ke svému filmu přistupoval jako k jedinému, a ne jako k součásti trilogie, takže by se měl obejít bez obvyklých náznaků toho, co se stane až v příštím díle. „Raději pracuji na příběhu, který je podle mne soběstačný, než aby měl tři tečky na konci,“ uvedl podle The Telegraph.

Zápletka se soustředí kolem výpravy vědkyň do tajuplné Oblasti X. V knize je to tak, že v souvislosti se záhadnou událostí bylo území desítky let odříznuté od zbytku kontinentu a vládu na něm opět převzala příroda. Při předchozích výpravách přitom často došlo k nějakým incidentům, jako když všichni členové spáchali sebevraždu nebo brzy po návratu zemřeli na rakovinu.

Portmanová opět vědkyní

Ústřední postavu, bioložku účastnící se poslední výpravy, ve filmu ztvárnila držitelka Oscara Natalie Portmanová, což filmu zajišťuje určité renomé. Ostatně v Ex Machině si umělou inteligenci zahrála Alicia Vikanderová, která nedlouho poté také dosáhla na Oscara za Dánskou dívku. Portmanová má cenu za hlavní roli v Černé labuti a na posledním ročníku udílení Oscarů měla velkou šanci se svým zpodobněním Jackie Kennedyové.

Natalie Portmanová
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Žánr sci-fi Portmanové ale na druhou stranu není cizí. Už před osmnácti lety se objevila v první epizodě Star Wars, kde si zahrála královnu Amidalu. U postavy setrvala i ve zbylých dvou dílech trilogie. Trochu jinou, komiksovější sci-fi pro ni byl Thor z roku 2011, kde si podobně jako v Anihilaci zahrála vědkyni. I u Thora se objevila v pokračování, v případě letošní trojky s podtitulem Ragnarok už ale zůstala mimo.

Spolu s dalšími se v Anihilaci vydává prozkoumat zmíněnou Oblast X, která by, jak upoutávka naznačuje, měla být plná roztodivných anomálií a svou nevypočitatelností a neuchopitelností zatím ponouká fantazii. Čtenáři jsou tak ve výhodě, že vědí, jestli oprávněně.