Správně vidíme jen srdcem, připomíná nevidomý Hladový Bizon

Jan Pavlíček alias Hladový Bizon se poprvé ve svých čtyřiceti letech vydal za hranice, do Ameriky, aby se setkal s indiánským medicinmanem. Dokument režiséra Pavla Jurdy sleduje jeho cestu – a také svět pohledem nevidomých. Hladový Bizon je totiž zrakově postižený. A i diváci si budou moci v kinech vyzkoušet, jak se lze „dívat“ na film ušima.

Hlavní hrdina nejenže je nevidomý, ale v posledních deseti letech navíc ztrácí sluch. Do Nového Mexika se vydává se svou ženou nejen proto, že je fanouškem indiánů a kovbojek, ale i proto, aby podstoupil ozdravný rituál.

Náš film je o hledání útěchy. O tom, že je třeba se správně naladit a zjemnit tak, aby člověk nechal k sobě přijít to podstatné. Ono pak všechno jde, i když člověk fyzicky nevidí a špatně slyší.
Pavel Jurda
režisér

Do jeho „kůže“ se můžou dostat i diváci. Na vybraných projekcích doprovodí promítání tzv. audio popis, který dění na plátně nevidomým přibližuje (obsahuje ho i následující trailer). Některá kina dokonce pustí pouze zvukovou stopu, aby diváci film jen slyšeli, ale neviděli. O nezvyklém zážitku pak mohou diskutovat s Janem Pavlíčkem.

„Protože náš film tematizuje nevidomé, rozhodli jsme se ho maximálně ‚zpřístupnit‘ především jim. Audio popis zní jednoduše, ale ve skutečnosti je to sofistikovaná filmařská práce, na níž se podílí speciální scenárista, herec a zvukař, kteří společně velmi citlivě zakomponují mluvené slovo do filmu,“ vysvětlil producent filmu Radim Procházka.

Dokument Jmenuji se Hladový Bizon byl loni uveden na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Do kinodistribuce se dostane 5. října.