Viola organista: Světový unikát podle da Vinciho, který si zahrál i u Björk

V Česku nástroj poprvé představil Sławomir Zubrzycki (zdroj: ČT24)

V Česku vůbec poprvé zazněl unikátní hudební nástroj, který ve středověku vymyslel geniální vynálezce Leonardo da Vinci – viola organista. Na Letních slavnostech staré hudby ji představil polský klavírista Sławomir Zubrzycki. Ten také instrument přímo podle da Vinciho nákresů sestavil, a podle jeho slov je to jediná viola organista, na kterou lze hrát. Na svém poslední albu ji využila i islandská zpěvačka Björk.

Na první pohled vypadá viola organista jako klavír, zní ale spíše jako violoncello. Její zvuk totiž tvoří kovové struny napojené na klávesy a systém válců a kol – ten dává do pohybu pedál: „Šlápnu na pedál, struny se dotknou kol a to je rozvibruje. Je to velmi chytré, možná jednoduché, ale jen géniové mohou vymyslet tak nádherný a prostý nástroj,“ popisuje princip Zubrzycki. 

Polskému klavíristovi trvalo téměř čtyři roky, než nástroj podle da Vinciho plánu sestavil. Poprvé na něj veřejně zahrál před třemi lety v Krakově. Hudebník vycházel při výrobě violy organisty z původních nákresů da Vinciho sbírky Codex Atlanticus. I když sám Leonardo zřejmě nástroj nikdy nesestavil a patrně ani nikdy neslyšel jeho zvuk.

Během pěti století se o to několik lidí pokusilo, dochovala se ale jen jediná historická verze violy organisty. „V roce 1625 ji v Madridu sestavil španělský mnich. Teď je vystavená v bruselském muzeu. Říkal jsem si, to je neuvěřitelné, že přežil jen jeden jediný nástroj a nic víc,“ dodává Zubrzycki.

Dnes hraje na jediný „provozuschopný“ exemplář na světě – viola organista si zahrála i na posledním albu zpěvačky Björk Vulnicura.