V Hongkongu museli zavřít muzeum masakru na náměstí Nebeského klidu

Muzeum masakru na Tchien-an-men muselo být vyklizeno (zdroj: ČT24)

Ne každá muzejní expozice vzbudí u úřadů nadšení. V Hongkongu museli nepohodlné muzeum 4. června připomínající události na náměstí Tchien-an-men z roku 1989 rovnou vyklidit. Z politických důvodů, jsou přesvědčeni jeho provozovatelé. Peking to s poukazem na autonomii regionu odmítá.

Pár mladých lidí se kryje pod mostem, Peking 1989
Zdroj: ČT24/ČTK

„Pravdu o masakru na náměstí Nebeského klidu se nedozvíte!“ stojí na dveřích muzea 4. června v Hongkongu. Jediné místo v Číně, kde byly materiály o události veřejnosti přístupné, je po dvou letech zavřené.

„Bylo to místo, kde můžete otevřeně mluvit. Místo, kde můžeme ukázat, že se nebojíme a jsme připraveni stát za svou pravdou,“ popsal důležitost muzea předseda Hongkongské aliance Albert Ho.

Uzavření muzea požadovali obyvatelé domu, v němž instituce sídlila. Chtěli, aby jeho provozovatelé kontrolovali nejen lístky návštěvníků, ale i jejich průkazy totožnosti. S tím ale muzeum nesouhlasilo.

Začal tak spor, který vyústil v soudní při. „Začali se s námi soudit, což bylo velmi neobvyklé. Jsme přesvědčeni, že je za tím politická motivace,“ uvedl Lee Cheuk-yan z Hongkongské aliance. Úřady to popírají. Peking se k události vyjádřil jako vždy s odkazem na svobodu v Hongkongu, kterou má městu zajišťovat politická strategie dvou systémů.  

Masakr je v Číně tabu

Expozice v muzeu 4. června
Zdroj: Bobby Yip/Reuters

O masakru na náměstí Tchien-an-men v Pekingu v roce 1989 se v Číně stále nesmí mluvit. Informace nejsou k dohledání ani ve veřejně dostupných knihách, ani na cenzurovaném internetu. Veřejnost o něm nic neví.

„Není to podle mě smutné, je to test. Test, zda Hongkong může stále mluvit o takových problémech. Nejen ukazovat, ale i praktikovat zákony, svobodu slova a svobodu projevu,“ soudí hongkongský učitel Jeff Leung.

Muzeum 4. června navštívilo za dva roky přes 24 tisíc lidí. Většinou z kontinentální Číny, místa, kde se lidé k informacím o tom, co se na náměstí Nebeského klidu přihodilo, nikdy nedostanou.

Zásah čínské armády na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men)
Zdroj: Sipa Press/ISIFA