Zemřel „záporák“, co měl styl. Alan Rickman trpěl rakovinou

Ve věku 69 let zemřel v Londýně britský divadelní a filmový herec Alan Rickman, kterého proslavily role ve Smrtonosné pasti, Lásce nebeské, Rozumu a citu či ve filmové sérii Harry Potter. Informoval o tom server The Guardian. Herec trpěl rakovinou. Byl držitelem Zlatého glóbu, britské ceny Bafta nebo televizní Emmy. „Jsem docela vážný herec, kterému nevadí být směšně komický,“ prohlásil o sobě kdysi.

„Herec a režisér Alan Rickman zemřel v důsledku rakoviny ve věku 69 let. Byl obklopen rodinou a přáteli,“ ocitovala BBC vyjádření rodiny. Na Twitteru vyjadřují první lidé soustrast, mezi nimi i herci, kteří ho zažili při natáčení Harryho Pottera. „Jsem v šoku a smutný, když slyším o úmrtí Alana Rickmana. Jeden z nejmilejších herců, jaké jsem kdy potkal,“ napsal James Phelps, který ztvárnil jedno z dvojčat Weasleyových Freda.  Jeho smrt okomentovala i spisovatelka J. K. Rowlingová.  

Alana Rickmana proslavilo několik rolí. První velkou filmovou příležitostí byla v roce 1988 Smrtonosná past s Brucem Willisem, ve které ztvárnil ústředního padoucha Hanse Grubera. Tím započal kariéru pověstnou právě zločineckými charaktery, za což si ho publikum oblíbilo nejvíc. O tři roky později se objevil ve zpracování Robina Hooda. Zatímco titulní postavu zahrál Kevin Costner, jemu připadla úloha jeho protivníka – šerifa z Nottinghamu. Tento padouch mu ale vynesl ocenění na britských cenách Bafta. 

V roce 1997 pak získal i Zlatý glóbus. Nepřinesl mu ho ale žádný velký film, ale televizní snímek Rasputin. Oceněn byl však jak Rickman, tak jeho herecký kolega Ian McKellen ve vedlejší roli. Cenu pro nejlepší minisérii nebo televizní filmy získal nakonec i Rasputin.

Život se Severusem Snapem

V roce 2001 se stal součástí fenoménu Harry Potter. Do kin přišla adaptace první knihy Kámen mudrců a Rickman ztvárnil na první pohled neoblíbeného učitele lektvarů Severuse Snapea s černými mastnými vlasy a bledou pletí. 

S kouzelnickým světem setrval až do roku 2011, kdy měl premiéru finální, osmý díl pod názvem Harry Potter a Relikvie smrti – část 2. Přestože byla postava Snapea v rámci příběhu jednou z vedlejších postav, i díky způsobu, jak ho Rickman zahrál, si získal velkou skupinu fanoušků. Rickman byl totiž pověstný svou elegancí a signifikantním hlasovým projevem, který je díky němu s profesorem neodmyslitelně spojen. 

V novém tisíciletí se vedle Harryho Pottera objevil v různých filmových projektech. V roce 2003 spolupracoval s Richardem Curtisem na vánočním hitu Láska nebeská, který zůstává velkým vánočním hitem i doteď. Ve filmu se shromáždilo velké množství výrazných britských herců – vedle Alana Rickmana to byli Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompsonová, Liam Neeson nebo Hugh Grant. V roce 2007 pak poprvé spolupracoval s Timem Burtonem na temném muzikálovém příběhu Sweeney Todd a Burton Rickmana znovu využil o tři roky později, když ho nechal namluvit postavu modrého houseňáka v Alence v říši divů

Do Česka přijel v loňském roce na pražský Febiofest, kam přijal pozvánku jako režisér filmu Králova zahradnice. V historickém kostýmním dramatu si rovněž zahrál a to přímo „krále slunce“ Ludvíka XIV. Původně ale chtěl zůstat jen za kamerou. Rickman byl nicméně spíš sváteční filmový režisér. Kromě Královy zahradnice takhle vytvořil Zimního hosta z roku 1997.

Alan Rickman na Febiofestu o filmu Králova zahradnice (zdroj: ČT24)