Kulturní přivítání. Vzdělaní uprchlíci provádí krajany po muzeích

V Berlíně začíná nový galerijní projekt. Vzdělaní uprchlíci ze Sýrie a Iráku budou provázet nově příchozí ze své domoviny po slavném Muzejním ostrově a seznamovat je s kulturou a historií Německa i jiných zemí. Uprchlíkům to má usnadnit začlenění do společnosti. Projekt se jmenuje Multaka, což v arabštině znamená místo setkání.

Zoja Masúdová, osmadvacetiletá architektka původem ze Sýrie, přišla do Německa před čtyřmi lety, krátce poté, co v její zemi vypukla válka. Nyní zažila premiéru v nové roli jako průvodkyně sbírkou islámského umění ve známém berlínském Pergamon Museu.

První přivítání

Provázet bude uprchlíky, kteří do Německa přišli teprve nedávno. „Je to pro ně první přivítání v nové zemi, které je trochu odvede od života plného stresu, kdy vyřizují žádosti o azyl, které jsou spojené s velikou byrokracií,“ vysvětluje Zoja Masúdová.

Uprchlíci provádí krajany po muzeích (zdroj: ČT24)

Celkem 19 mladých Syřanů a Iráčanů s vysokoškolským vzděláním zprostředkuje v rodném jazyce svým krajanům také první poznatky o historickém dědictví země, ve které chtějí začít nový život.

Válka není konec

„Tito lidé znají Německo jen jako vzkvétající zemi. Ale najednou tady vidí obrazy, jak vypadalo po válce, a snad si řeknou: válka není konec naší historie, ale je to také naděje, že naši zemi jednou znovu vybudujeme,“ doufá Stefan Weber z Muzea islámského umění.

Díky vlastní zkušenosti můžou průvodci nově příchozím přiblížit i to, jak Německo vnímá jejich země, jejichž památky jsou bohatě zastoupeny v muzejních sbírkách. Projekt Multaka, který má usnadnit integraci přistěhovalců, podporují jak německé úřady a nadace, tak syrské a islámské organizace. Projekt se plně rozběhne od konce roku.