Zlatá bula a další pečetě budou digitální

Po vzácných písemnostech čeká digitalizace také několik tisíc pečetí, které jsou uloženy v Archivu České koruny. Archiv je jednou z mála dochovaných středověkých královských listinných sbírek a patří mezi národní kulturní památky.

Archiv České koruny je považován vedle korunovačních klenotů za nejcennější tuzemský poklad. Ve fóliích tu na speciálních ramínkách visí přes 2800 listin z historie českého státu, včetně Zlaté buly sicilské z roku 1212. Nejstarší listina korunního archivu pochází z roku 1158 a je na ní přitištěna pečeť císaře Fridricha zvaného Barbarossa.

Zlaté i voskové

Archiv České koruny patří k nejstarším a nejcennějším archivním fondům Česka. Je archivem starého českého státu, tedy českého panovníka a později i českých stavů. Vedle listin a listů, jejichž příjemci byli čeští králové, respektive čeští stavové, obsahuje také listiny určené jiným osobám a další písemnosti různého druhu.

Několik tisíc pečetí čeká digitalizace (zdroj: ČT24)

Nejvzácnější listiny jsou i s pečetěmi ukryty ve speciálním trezoru kvůli bezpečnosti i pro příznivé klimatické podmínky, které jim poskytuje. Na sicilské bule je sice pečeť zlatá, většinou jsou však z křehčího materiálu, třeba ze včelího vosku. Pečetě proto vyžadují značnou opatrnost. Po kontrole putují před objektiv digitálního fotoaparátu.

Monasterium

Listiny z Archivu České koruny si zájemci mohou na internetu prohlédnout již několik let, ale na pečetě se dříve nedostalo. Kromě času chyběly také peníze. Nyní však pomohl grant Evropské unie. Digitalizace několika tisíc pečetí Archivu České koruny bude trvat do roku 2018, teprve poté si je zájemci budou moci prohlédnout na webu.

Národní archiv v Praze se v roce 2005 zapojil do mezinárodního projektu Monasterium, který vznikl v roce 2002 v Dolním Rakousku. Záměrem je vytvoření virtuálního archivu středověkých a raně novověkých listin střední Evropy. Projektu se účastní četné církevní instituce, státní a soukromé archivy i univerzity z Rakouska, Česka, Bavorska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Srbska, Slovenska, Švýcarska nebo Itálie.