Knížák píše ministrovi: odvolejte ředitele Národní galerie, nebo odstupte

Okamžité odvolání Jiřího Fajta z postu generálního ředitele Národní galerie požaduje její bývalý šéf Milan Knížák v otevřeném dopise adresovaném ministrovi kultury Danielu Hermanovi. Pokud Herman Fajta ve funkci ponechá, pak by měl podle Knížáka podat demisi. Herman se ke kritice vyjádří zítra, podle současného ředitele NG jde o nesmyslná obvinění.

Národní galerií momentálně hýbe zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten tento týden uvedl, že v galerii chybí desítky sbírkových předmětů. Zjištění z inventury, prováděné v letech 2003 až 2012, se podle Fajta vztahují na předchozí vedení. Jeho předchůdci odpovědnost za chybějící předměty odmítají.

Knížák šéfoval galerii téměř jedenáct let. V květnu 2011 byl odvolán a nahradil ho Vladimír Rösel. Fajt je ředitelem od 1. července 2014, před ním vedl dočasně galerii Vít Vlnas.

Fajt kritizuje Knížáka, Knížák Fajta

Fajt patřil ke Knížákovým velkým kritikům, v NG působil už v 90. letech, krátce po Knížákově nástupu ale odešel. Oba se spolu stále soudí. Kritika je ovšem oboustranná. Knížák podle svých slov již několikrát Hermana vyzval, aby Fajta odvolal. „Varoval jsem ho dokonce předtím, než tam Fajt nastoupil. On na to nereagoval. Po poslední kauze, která byla opravdu směšná a nedůstojná, jsem napsal tento dopis, který je shrnutím řady dopisů, které jsem mu psal předtím,“ uvedl.

Milan Knížák
Zdroj: Martin Salajka/ČTK

Současný ředitel galerie podle něj nerozumí provozu muzea umění, zbavuje se dlouholetých pracovníků a galerii údajně zadlužuje. „Galerie není zadlužená. Je to nesmysl, absurdní a neustále totéž,“ namítá Fajt, obvinění považuje za tolik nesmyslná, že na ně nelze ani reagovat.

Dopis zaslal Knížák na vědomí i prezidentovi a dalším třem nejvyšším ústavním činitelům. Ministr Herman se dle prohlášení mluvčí ministerstva kultury zatím s textem seznámit nestihl, protože je na výjezdním zasedání vlády v Ostravě. Reagovat na něj hodlá ve čtvrtek.