Hudba Praha složila po 33 letech nástroje

Hudba Praha po 33 letech končí (zdroj: ČT24)

Hudba Praha už ze sebe nevyloudí ani jeden tón. Po 33 letech se kapela rozpadla. Její členové se rozešli s kytaristou, skladatelem a zpěvákem Michalem Ambrožem. Právě ten kapelu v roce 1984 založil. Někteří muzikanti z kapely se rozhodli pokračovat dál jako Hudba Praha Band.

Hudba Praha vznikla na kostech formace Jasná páka, která se v roce 1984 ocitla na černé listině. Michal Ambrož prakticky skupinu jen přejmenoval, ta se ale stala jednou z nejoblíbenějších předrevolučních pražských klubových kapel.

První album natočili muzikanti v roce 1988. Avšak deska musela projít tehdejšími schvalovacími řízení, po nichž byl obsah osekán na osm skladeb. V původní podobě si ho fanoušci mohli poslechnout až po listopadu 1989 a kritici ho ihned katapultovali na seznam jedné z nejzásadnějších tuzemských nahrávek 80. let.

Teď se členové kapely rozcházejí. „Vzhledem k prodělané těžké operaci, následné rehabilitaci a v očekávání další léčby, jsem navrhl svým (dnes již bývalým) spoluhráčům koncertní pauzu, která by byla vyplněná přípravou nového repertoáru a zkoušením v pozměněné sestavě kvůli odchodu Karla Malíka,“ uvedl Ambrož, který bude hrát při příležitostných koncertech Jasné páky.

Avšak kytarista a baskytarista oslovili bývalé členy Hudby Praha a založili nový projekt. „Pro odlišné názory Michala Ambrože na četnost koncertů a umělecké směřování kapely se Vláďa Zatloukal a Jiří Jelínek rozhodli dále pokračovat jako Hudba Praha band,“ prohlásili.

Poslední album De Generace pokřtila Hudba Praha před pěti lety. Před dvěma lety, když slavila 30 let, vydala kompilaci ... All the Best!!!.