Ostrava stojí tváří v tvář česko-francouzské výtvarné energii

Vladimír Škoda a Franta vystavují v Ostravě (zdroj: ČT24)

Galerie výtvarného umění v Ostravě vystavuje díla dvou českých výtvarníků, kteří našli útočiště v poválečné Francii. Umění Vladimíra Škody a Františka Mertla alias Franty se návštěvníkům představuje do konce srpna.

Přestože se oba výtvarníci narodili v Čechách, v poválečném období se cítili svázáni. Tlak na to, jak má jejich umění a život vypadat, byl příliš velký. Franta chtěl poznat svět, kde se střetává několik myšlenkových proudů a chybí uniformita Sovětského svazu.

Vladimír Škoda chtěl studovat výtvarné umění, což se mu podařilo až ve Francii. Přes kresbu a grafiku se dostal až k sochařství. Do svých děl zapojuje znalosti z fyziky a alchymie, fascinuje ho práce s hmotou. V Ostravě vystavuje pod názvem Energie svá díla za posledních dvacet let, většina z nich vznikla náhodou. "Musíte prostě něco dělat, ono se z toho něco vyvine a najednou objevíte určité věci," radí. Frantovu tvorbu prezentují tři desítky nejvýznamnějších děl. Ke každému obrazu z výstavy Tváří v tvář se pojí osobní příběh. "Byl jsme svědkem toho, jak zuřiví psi napadli člověka," popsal námět jednoho z pláten.

Život ve Francii přinesl oběma výtvarníkům velké příležitosti. Franta se osobně přátelil s Pablem Picassem nebo Chagallem, Vladimír Škoda měl příležitost studovat u francouzského sochaře Césara. Aktuálně mohou lidé jeho tvorbu vidět také v galerii podobného jména - v olomoucké Galerii Caesar, pro niž speciálně Škoda vyrobil vytvořil instalaci z pozlacených koulí.