Apollinaire pohlednici od Picassa nedostal – teď se vydražila za 5,5 milionu

Berlín – Za více než 5,5 milionu korun se na aukci v Německu prodala pohlednice, kterou v roce 1918 odeslal Pablo Picasso svému příteli, básníkovi Guillaumu Apollinairovi. Sto let starý pohled z jihofrancouzského Pau ke svému adresátovi do Paříže nikdy nedoputoval, pro sběratele je ale cenný zejména díky skice na zadní straně, kterou Picasso na pohlednici nakreslil místo textu a která spadá do období, kdy tvořil svá slavná kubistická zátiší.

O pohlednici, kterou Picasso odeslal 5. září 1918, svedli po telefonu tvrdý souboj zájemci z Německa, Británie, Francie a Ruska. Přihazování nakonec skončilo na částce 166 000 eur, což bylo mnohem více, než původně odhadovaných 100 000 eur. Společně s aukční přirážkou nakonec nový majitel aukční síni Gärtner z města Bietigheim-Bissingen zaplatí přes 200 000 eur.

Aukční síň získala artefakt od nejmenovaného francouzského podnikatele. Pohlednice k Apollinairovi, jehož Picasso španělsky žertovně tituloval Don Guillermo Apollinaire, nikdy nedorazila, což potvrzuje razítko s nápisem „nedoručitelná zásilka“ („rebut“). Jen o pár měsíců později básník zemřel poté, co se nakazil španělskou chřipkou.

Malíř a básník si byli velmi blízcí, v roce 1918 dokonce Picasso Apollinairovi svědčil na svatbě. Kresba na pohlednici obsahuje prvky, jako je sklenice a dýmka, kterou Picasso v Apollinairových portrétech často používal. Kresba je signována a doplněna slovy „Sainte Apollinaire“. Dvanáctého září se totiž měla v Saint-Apollinaire u Dijonu konat slavnost a Picasso chtěl touto narážkou svého nemocného přítele obveselit a popřát mu brzké uzdravení.