Radikální komedie je vlastně drsné fekální drama

Ostrava - Premiéru „radikální komedie“ rakouského autora Wernera Schwaba Lidumor aneb Má játra beze smyslu připravilo ostravské divadlo Komorní scéna Aréna. Režie poslední premiéry tohoto souboru v právě končící sezoně se ujal režisér Janusz Klimsza.

Lidumor aneb Má játra beze smyslu v ostravské Aréně (zdroj: ČT24)

Sám Schwab hru pojmenoval jako „radikální komedie“ a věnoval ji sobě samému, kolosálnímu lháři, jak se v úvodu inscenace nazval. Radikálně se vyrovnává nejen se společností, ale i se svým vlastním životem. Hermana Červa lze tedy pokládat za jakési alter ego samotného autora. Děj umístil do rodného Štýrského Hradce (Grazu). Dějištěm hry je činžovní dům, v němž žije několik zdeptaných, pokřivených charakterů.

Ty nejhorší mezilidské vztahy

V jednom bytě matka nadává synovi do smradlavých mrzáků, v druhém soused znalecky osahává své prostoduché dcery, majitelka domu pije a sní o tom, že své sousedy jednoho dne zamorduje. Svět Wernera Schwaba je zlý a nekompromisní. „Je to o těch nejhorších mezilidských vztazích v jistém domě, kde se všichni navzájem slyší a vědí o sobě úplně všechno,“ říká představitel Červa Petr Panzenberger.

Groteska měla premiéru v listopadu 1991 v mnichovské Kammerspiele a dodnes patří k autorovým nejhranějším textům. Publikum v Ostravě se s provokativními díly Rakušana Schwaba setká podruhé. Jeho hra se v Ostravě hrála již jen jednou, a to před 13 lety, kdy jeho Prezidentky inscenoval právě Janusz Klimsza v Divadle Petra Bezruče.

Diváci se nyní v hlavních rolích mohou těšit na Alenu Sasínovou a Petra Panzenbergera. Dále pak uvidí Vladislava Georgieva, Petru Kocmanovou, Terezu Cisovskou, Zuzanu Truplovou a hostující Annu Cónovou. Janusz Klimsza kromě režie navrhl i scénu, dramaturgii se věnoval Tomáš Vůjtek. Text do češtiny přeložil Tomáš Kafka.

Werner Schwab se narodil v roce 1958 v Grazu, zemřel o necelých 36 let později právě ve Štýrském Hradci. Na zatuchlou a bigotní atmosféru 70. let, kdy dospíval, odpověděl útěkem do umění. Nejdříve to bylo umění výtvarné: studoval na škole uměleckých řemesel, potom sochařství na vídeňské Akademii výtvarných umění. Krátce se věnoval i pěstování zemědělských plodin a chovu prasat, hus a ovcí. Jeho prvním úspěchem bylo uvedení hry Prezidentky ve vídeňském Burghtheateru (1994).

Werner Schwab
Zdroj: ČT24/Pražské komorní divadlo

Během jeho života bylo uvedeno devět her, dalších pět bylo vydáno po jeho smrti. Werner Schwab byl v roce 1991 německou kritikou vyhlášen dramatickým talentem roku, v roce 1992 byl předním časopisem Theater Houte vyhlášen nejlepším dramatikem roku (společně s Georgem Taborim). Jeho hry jsou charakteristické jazykem obskurních novotvarů, básnických vulgarismů či neobvyklých „drsně poetických“ frází. Ostře kritické texty bývají označovány také coby „fekální dramata“.

Tematicky hry spojuje zejména autorovo úsilí o obnažení prohnilosti společnosti a perverzity lidské existence v bigotní a zatuchlé středostavovské rakouské společnosti. V 90. letech byl proto nazýván škodnou současného divadla.

Premiéra inscenace Lidumor aneb Má játra beze smyslu se koná v sobotu 13. června. Další informace najdete na stránkách Komorní scény Aréna.