PODÍVEJTE SE: Škoda 130 RS jako designové Erko 21. století

Československý vůz Škoda 130 RS má svého nástupce, i když zatím jen v jednom exempláři. Designér Petr Novague navrhl sportovní vůz Erko 21. století, který je legendární škodovkou inspirovaný. Prohlédnout si ho zájemci mohou v pražském Centru současného umění DOX.

„Není to kopie ani jsme nechtěli něco ukrást, pouze inspirace a pocta,“ říká. Kupé Škoda 110 R patří dodnes k nejobdivovanějším modelům celé historie mladoboleslavské automobilky a jeho závodní verze 130 RS posbírala i mnohé ceny a patří k ikonám tuzemského designu.

Jako technický základ pro stavbu bylo použito Audi R8 s manuální převodovkou, z něhož byl zachován osmiválcový motor, podvozek a okenní skla. Většina komponentů pochází od koncernu Volkswagen.

Prototyp auta vznikl ve společnosti Kovovýroba Hoffmann, počítá se s malosériovou výrobou. Cena automobilu stanovena není, bude se vyvíjet podle poptávky, může do ní prý promluvit i to, zda zájemci přijdou z tuzemska, či zahraničí. Auto se prý staví z velké části ručně, firma je schopná vyrobit dva vozy měsíčně. Určeny jsou pro jízdu na silnici, nejde o model pro závodní okruhy.

Jediný automobil, který zatím existuje, vystavuje Centrum DOX v instalaci s názvem R200 Non-Fiction do 11. května. Příběh jeho vzniku přibližují černobílé fotografie Antonína Kratochvíla. 

DOX vystavuje nástupce Škody 130 RS (zdroj: ČT24)