Po dlouhotrvající nemoci zemřel herec Petr Haničinec

Bratronice (Kladensko) - Po dlouhotrvající těžké nemoci zemřel dnes ve svém domě v Bratronicích na Kladensku herec Petr Haničinec. Bylo mu 77 let. ČTK to řekl starosta obce Vladimír Štěrba.

Haničinec hrál v mnoha divadelních hrách, filmech a v televizních seriálech Cirkus Humberto, F. L. Věk, Žena za pultem, Dobrá voda a Synové a dcery Jakuba skláře. Věnoval se také práci v rozhlase, uměleckému přednesu a dabingu. Svůj hlas propůjčil mimo jiné populární postavě losangeleského policejního poručíka Columba a namluvil Dereka Jacobiho v seriálu Já, Claudius.

Z domku v Bratronicích, který mu před časem sehnal hudebník Karel Vágner, Haničinec vzhledem ke svým zdravotním potížím po operaci rakoviny tlustého střeva podle místních obyvatel v posledním roce nevycházel. O herce upoutaného na lůžko se starala jeho manželka Radka. Koncem srpna ležel v kladenské nemocnici, odkud se domů vrátil v polovině září.

Podle starosty Vladimíra Štěrby bude Haničinec pohřben na bratronickém hřbitově. Poslední rozloučení se uskuteční v místním kostele Všech svatých v pátek 16. listopadu v 11:00.

Petr Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích. Byl členem Východočeského divadla v Pardubicích a pražských divadel E. F. Buriana a S. K. Neumanna. Od roku 1962 působil téměř čtyři desítky sezon v Divadle na Vinohradech, kde nastudoval skoro sedmdesát rolí. Například v inscenacích Faust, Král Krysa, K domovu se dívej, anděli, Generálka, Mistr a Markétka a Tovaryšstvo Ježíšovo. Pak se objevoval v nuselském Divadle Na Fidlovačce. Jako charakterní herec robustního projevu, naplněného vnitřním temperamentem, ale i schopností ztišené, sebezpytující polohy vynikl ve ztvárňování složitých charakterů v současném i klasickém divadelním repertoáru.

Ve filmu začínal v polovině 60. let postavami z vojenského prostředí, v roce 1957 hrál i ve Vávrově historickém snímku Proti všem. Naposledy se na plátně objevil v režijním debutu Ireny Pavláskové Čas sluhů z roku 1989.

V prosinci 1995 byl účastníkem hromadné dopravní nehody, v níž se vážně zranil. O šest let později prodělal při vystoupení cévní mozkovou příhodu, jejíž následky se podařilo akutní operací odvrátit.

„Patřil dlouhá léta ke sloupům vinohradského divadla v Praze, kde odehrál velký repertoár. Já sama vzpomínám na spolupráci s ním například v Hemingwayově příběhu Komu zvoní hrana,“ řekla ČTK herečka Jiřina Jirásková. „Byl přeci jen o málo mladší než já, takže generační partneři jsme přímo nebyli. V každém případě je to další ztráta, jichž je v poslední době v hereckých řadách poměrně dost,“ dodala. Svého kolegu charakterizovala jako silnou osobnost.

Ředitel Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer označil Haničince za jednoho z posledních velkých herců své generace. „Byl vlastně členem našeho souboru, neboť po svém úraze, kdy byl dlouho v kómatu, přežil svou smrt, zotavil se a objevoval na našem jevišti. Ještě před dvěma lety u nás hrál, i když v poslední době dlouho stonal. Byli jsme vlastně poslední scénou, kde tento herec vystoupil ve svých posledních rolích - v roli slepého Mareše v Tylově Fidlovačce a v roli rabína v muzikálu Šumař na střeše,“ řekl ČTK Töpfer.

Za svoji hereckou práci byl Petr Haničinec několikrát oceněn. Mimo jiné v polovině 90. let dostal cenu za celoživotní dabing a v roce 2000 Cenu Senior Prix 2000 za celoživotní práci.

Haničinec se aktivně zapojoval do kulturního dění v Bratronicích, kde žije asi 800 lidí. Například na olympijský den před pěti lety za ním do Bratronic přijeli na besedu Aleš Valenta, Dana Zátopková a Zdeněk Mahler. Ještě letos na konci září přijel za nemocným hercem pokřtít své CD Dětský pěvecký sbor Klíčenky z Chrudimi.