Český design se představuje v Číně

Peking - V Pekingu mohou Číňané navštívit výstavu s názvem Česko - křižovatka Evropy. Rozsáhlá expozice má mnoho částí, představuje nejlidnatější zemi světa jak českou kulturu, historii a průmysl, tak i současný desing, o který je mimořádný zájem.

Češi ukazují v Pekingu, na co mohou být právem hrdí; vystavují umělecké i užitné sklo, bižuterii, ale i české ženy - v rámci výstavy se konala také módní přehlídka.

„Je to reakce na často se ozývající volání čínských představitelů po tom, aby se o nás více vědělo, abychom nespoléhali na pouze historicky vzniklé přátelství mezi Čínou a Českou republikou,“ říká Vítězslav Grepl, velvyslanec v Číně.

Český design reprezentuje v Pekingu asi 200 prací od 64 návrhářů. Kromě skla se vystavuje porcelán, šperky, textilie nebo výrobky pro zdravotně postižené. Velká část exponátů si už v minulosti vydobyla vynikající pověst a řadu ocenění, teď usilují o přízeň miliardové Číny.

Obyvatelům Pekingu se výstava líbí. „Výstava se jmenuje Křižovatka Evropy, myslím, že název má význam v tom, že je to evropské a moderní, ale také staré a tradiční, je to jakási křižovatka mezi starým a novým,“ domnívá se jedna z návštěvnic. Druhá dodává: „Nikdy jsem nic takového neviděla, všechno je jiné než v Číně, tento druh zboží děláme i u nás, ale jinak.“

Výstava má značný hospodářský význam. Prodejní trh bohatnoucí Číny závratně roste a uchytit se na něm snaží mnoho zemí. Tradice, originalita a kvalita hrají v konkurenčním boji často rozhodující roli. Výhodou designu je fakt, že není snadné jej kopírovat - na tento problém už v Číně narazila řada světových podniků, například automobilky.

Česká republika nemůže v Číně soupeřit s hospodářskými giganty, jako jsou například Německo nebo Japonsko. Jak ale výstava dokazuje, design je odvětvím, ve kterém může konkurovat i těm největším zemím světa.