Muzeum Prado oslavuje své rozšíření volnými vstupenkami pro veřejnost

Madrid – Muzeum Prado za několik dní otevře novou část galerie, která rozšíří prostory této kulturní pokladnice téměř o 16 tisíc metrů čtverečních, tedy o polovinu. Práce na nejdůležitějším rozšíření muzea v historii začaly v únoru 2002. Do nových prostor bude možné umístit sbírky, které byly dosud schované v depozitářích, mezi které patří například sbírka maleb z 19. století, kterou veřejnost dosud neměla možnost vidět.

Podle informací, které ČT poskytla Petra Skládalová z Institutu Cervantes, muzeum událost otevření těchto prostor oslavuje volnými vstupy, které od 31. října do 4. listopadu nahradí dosud tradiční volné nedělní vstupy. Od úterý do soboty od 18 do 20 hodin a v neděli od 16 do 20 hodin budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si jednu z nejcennějších sbírek na světě zdarma. Po 4. listopadu se bude opět platit vstupné, jehož výše zůstane beze změn (6 euro, snížené vstupné 3 euro).

Muzeum Prado, které bylo založeno během vlády Karla III. jako sbírka malby a soch, nyní představuje více než 5 tisíc kreseb, 2 tisíce tisků, tisíc mincí a medailí a další 2 tisíce dekorativních objektů. Prado je známé především nejlepší světovou sbírkou děl Diega Velásqueze, Francisca Goyi, Hieronyma Bosche, El Greca, Petera Paula Rubense či malířů vrcholné italské renesance Raffaela, Tiziana či florentského Fra Angelica.

Veškeré práce na rozšíření madridského národního muzea probíhaly s přihlédnutím a úctou k původní budově Villanueva, k Jeronýmově chrámu a Španělské akademii, se kterými nová část muzea sousedí. Vedle nových expozic muzeum nové prostory využije intenzivnějším kulturním programem a rozšířením vzdělávacího střediska.

Vydáno pod