Marek Brodský má rád Veselé krchovy

Praha - Na Floře můžete navštívit Veselé krchovy. Není to ale pozvánka na hororovou procházku. Jedná se o výstavu obrazů výtvarníka, muzikanta a herce Marka Brodského v galerijní kavárně Carpe Diem.

Někomu se snad takový námět může zdát trochu morbidní, v případě obrazů Marka Brodského to ale jistě nikoho nenapadne. Přenáší totiž na plátno svou představu konečnosti, která se od obecného vnímání hodně odlišuje. 
 
„Jsou to krchovy veskrze milé, krásně barevné a poetické. Jestliže tohle jsou krchovy, tak já se opravdu ničeho neobávám,“ komentuje spoluorganizátorka výstavy Magda Šebestová.
 
Výstava v pražské kavárně a galerii Carpe Diem představuje Brodského jako výtvarníka se sklonem k černému humoru a grotesce. Jak se ale zrovna motiv hřbitovů a pohřebních průvodů do Markova díla dostal, neumí sám vysvětlit. 
 
„Při hledání mé motivace bychom mohli jít třeba hodně hluboko: jaká nás smrt všechny čeká, je součástí života, nebo se třeba jenom bavit o tom, že jsem se jednoho dne šel podívat na hřbitov,“ snaží se odkrýt inspiraci výtvarník.

Veselej krchov, Turisti na funuse nebo Kočičí skupináč na krchově, to jsou názvy jen některých vystavených obrazů, z nichž každý je velice originální. Ačkoliv jsou hlavním motivem hřbitovy, vyzařují obrazy nebývalým optimismem. Největší úspěch momentálně zaznamenal obraz s názvem Mrouskání na krchově. Díla s touto tematikou se podle autora prodávají nejlépe. 
  
V Carpe Diem je k vidění také několik obrazů, které jsou ovlivněny Brodského muzikantskou minulostí, včetně jeho ilustrací k textům písní pro mateřský Nahoru po schodišti dolů band. Po odchodu z kapely se Marek Brodský věnuje takřka výhradně výtvarnému umění, které je de facto jeho původní profesí. Vystudoval filmovou animaci, pracoval v oboru užité grafiky, nyní je jeho doménou volná tvorba. Pro Brodského obrazy je typický sarkasmus a černý humor, nechybí jim nadhled a spojování zdánlivě nesourodých motivů.