Originální Váchalova kniha byla prodána v charitativní aukci

Praha - Za 3,1 milionu korun se vydražila unikátní kniha Josefa Váchala Šumava umírající a romantická. Mimořádná aukce v pražském paláci Žofín vynesla celkem 4,46 milionu korun, které pomohou postiženým lidem prostřednictvím Konta bariéry.

Vyvolávací cenu knihy, jednoho z pouhých 11 kusů vyrobených přímo Váchalem, stanovili pořadatelé na 1,2 milionu korun a podle nich tak šlo zřejmě o nejdražší umělecké dílo dražené v Česku pro charitativní účely. Významné literární památky se na českých aukcích navíc draží jen zřídka, a proto je Váchalovo dílo podle organizátorů aukce z Galerie Kodl a Aukční síně Vltavín rovněž vůbec nejdráže prodanou bibliofilií na českých dražbách.

Váchalova Šumava umírající a romantická je jedno z nejpozoruhodnějších českých uměleckých děl 20. století. Váchal v letech 1928 až 1931 vytiskl a svázal do celokožené vazby 11 exemplářů publikace. Česká muzea a archivy vlastní jen šest z 11 výtisků, z toho tři svázané. Vydražený exemplář Váchal kdysi věnoval Elektrickým podnikům hlavního města Prahy.

Nejnáročnější dílo, které spisovatel, básník, ilustrátor, řezbář, malíř i autor nových grafických postupů Váchal (1884 až 1969) vytvořil, obsahuje 52 celostránkových a 15 menších barevných dřevorytů. Celkový rozsah knihy je 288 stran o rozměrech 48 krát 64 centimetrů, objemný svazek váží 20 kilogramů. Nakladatelství Paseka, které se dlouhodobě věnuje Váchalově především knižní tvorbě, vydalo nedávno reprint této knihy.

Vybrané peníze rozdělí Konto bariéry lidem, kteří se během posledního půldruhého roku nenadále ocitli na vozíku. „Tato dramatická životní změna představuje nejenom obrovský nápor na psychiku, ale vyžaduje i nemalé investice například na úpravy bytu či automobilu. Náš projekt Nový start je pro postižené a jejich rodiny praktickou pomocí a motivuje je k návratu do aktivního života,“ uvedla ředitelka Konta bariéry Božena Jirků.