Prahu čeká první festival graffiti a street artu

Praha - Od 26. srpna se uskuteční první festival street artu a graffiti v Praze, který představí graffiti českých i zahraničních autorů. Organizátoři Names Festu kladou důraz právě na legalitu, chtějí graffiti prezentovat především jako výtvarné umění, nikoli jako adrenalinovou záležitost, kdy pod rouškou tmy vznikají letmé nápisy na domech či vlacích. I proto připravili několik legálně pronajatých ploch, kde budou nová graffiti vznikat.

Uskuteční se přednášky s prezentacemi slavných zahraničních výtvorů i projekce kultovních filmů. Osobně se pak přijedou představit tvůrci, kteří zanechali své stopy na zdech mnoha měst v různých zemích.

Names Fest se bude konat do 6. září v prostorách galerie Trafačka a v jejím okolí a v žižkovském kině Aero. Vyvrcholí soutěží o nejlepší dílo a bude pokračovat výstavou v Trafačce, která potrvá až do poloviny října. K celé akci vyjde katalog - dokumentace pomíjivého umění ulice je podle historiků umění zvláště důležitá. Po některých pražských místech s graffiti výtvory provede zájemce jeden z jejich známých tuzemských autorů. Připravuje se i aukce děl - nikoli ale těch vzniklých přímo na zdi, jak se draží někdy v zahraničních aukcích, ale graffiti vytvořených na plátně.

Graffiti je nejznámější součástí street artu, umění ulice; ve velkých západních městech se první objevila asi před 30 lety. Později se k pouličním výtvarným projevům přidaly zejména nálepky a nástřiky (stickers & stencils). I ty se stejně jako graffiti už dostaly do povědomí většinové společnosti, rádi po nich sahají například i reklamní tvůrci.