Do kin vstupuje severské drama Po svatbě

Praha - Časté téma v severské kinematografii - rodinné tajemství, které v nečekané situaci vyplouvá na povrch-, zpracovala dánská režisérka Susanne Bierové ve snímku Po svatbě, který dnes vstupuje do českých kin. Hlavním hrdinou filmu, který byl loni v kategorii cizojazyčný film nominovaný na Oscara, je vyléčený alkoholik a idealistický humanitární pracovník Jacob, jenž v Indii řídí sirotčinec. Hraje jej Mads Mikkelsen, známý z předposlední bondovky Casino Royale.

Sirotčinec se dostane do finančních problémů, které může vyřešit jen Jacobův návrat do Dánska, kde nabízí pomoc boháč Jorgen. Movitý muž pozve Jacoba na svatbu své dcery, jejíž matka Helena je Jacobovou láskou z mládí. Původně obchodní cesta se změní v dramaticky bolestnou životní zkoušku, Jacob je postaven před těžké rozhodnutí - neví, zda má zvolit nový život v Dánsku, nebo se vrátit do Indie, kde na něj čeká téměř adoptivní syn Pramod.

Režisérka byla řadu let členkou filmařského hnutí Dogma 95, jež se soustředí na postavy a příběh bez okázalých produkčních příprav. Desaterem hnutí Dogma, které v roce 1995 sepsal dánský režisér Lars von Trier, se inspiroval i snímek Po svatbě.

Dvouhodinový film kromě silných rodinných vazeb a citů zvýrazněných detailní kamerou zachycuje také kontrast chudých indických ulic a luxusu západního světa.

Suzanne Baierová se problematikou rodinných vztahů nezabývá poprvé, natočila už podobně laděné dva snímky. Kritika na filmu oceňuje poctivou filmařskou práci a osobitý příběh, film je považován za jeden z nejlepších v současné skandinávské kinematografii.