J. K. Tyl dostal k dvoustým narozeninám výstavu o divadle

Praha - Památník národního písemnictví přichystal k dvoustému výročí narození českého dramatika a prozaika Josefa Kajetána Tyla výstavu. Jak už její název - J. K. Tyl a české divadlo první poloviny 19. století - napovídá, zaměřuje se především na Tylovu divadelní činnost. Organizátoři se snažili vytvořit prostory, které by evokovaly skutečné dobové divadelní prostředí. Jeho součástí jsou i předměty, které Tyl nebo herecká společnost, v níž působil, používali.

„Nejvzácnější věci, které na výstavě máme, jsou kabát a dřevěný kufřík. Jsou součástí sbírek divadelního oddělení Národního muzea a dárce o nich tvrdil, že patřily přímo Tylovi. Také tu jsou kostýmy, které byly přímo součástí Tylovy herecké společnosti,“ uvádí kurátorka výstavy Michaela Kuthanová.

Hravý Tyl pro mladé

Organizátoři výstavy koncipovali výstavu tak, aby Tyla představili především mladší generaci. „Připravili jsme doprovodné programy - komentované prohlídky spojené s interaktivními dílnami, literárními, hereckými i výtvarnými,“ vypočítává Kuthanová. Vyhlášena bude také literární soutěž na téma „divadlo a já“.

V Památníku národního písemnictví bude výstava pro veřejnost otevřena od 27. listopadu 2008 do 31. ledna 2009.

J. K. Tyl a české divadlo

Tyl (1808-1856) se pro divadlo nadchl už jako student, kdy se přátelil s V. K. Klicperou. Místo dokončování studií na filozofické fakultě se přidal na dva roky k Hilmerově kočovné divadelní společnosti. I když se načas k stal spořádaným úředníkem, divadlu se věnoval pořád.

Vytvořil také malé Kajetánské divadlo (1834-37) a v necelých čtyřiceti letech se stal dramaturgem českých her ve Stavovském divadle. Tyl přeložil, upravil nebo podle cizích předloh napsal přes padesát her. Jeho Král Lear je vůbec první český veršovaný překlad ze Shakespeara. Češi si ale Tylovo jméno spojují nejvíce asi z jeho hrou Fidlovačka.

Roku 1851, po politicky napjatých letech, v nichž se angažoval i Kajetán, byl český soubor Stavovského divadla rozpuštěn. Tyl odešel k Zollnerově kočovné společnosti.