Fotografie Marilyn Monroe lákají aukční zájemce

New York - Aukční síň Christie's dnes pořádá dražbu fotografií slavné, milované i zatracované americké herečky Marilyn Monroe. Přesto, že světová ekonomika je v recesi a ceny uměleckých děl zaznamenaly v poslední době prudký pokles, očekává se, že o artefakty ze života této hollywoodské star bude zájem veliký. Dražená sbírka sleduje životní dráhu Marilyn Monroe od nezkušené ambiciózní mladé dívky, která to chtěla dotáhnout až do Hollywoodu, po vyzrálejší, ustaranou a zmatenou ženu, jež se snažila oddělit svou vlastní identitu od té, kterou jí připisovalo její publikum.

„Skutečně platí, že se jedná o největší sbírku fotografií Marilyn Monroe, která se zatím kdy dražila. Obsaženy jsou snad všechny známé fotografie, ale i snímky z jejích začátků až po ty těsně před její smrtí. Je velmi zajímavé sledovat, jak se mění výraz filmové hvězdy od velmi optimistické mladé dívky až po ženu, která je utrápená a má viditelně velké problémy s tím, kam se její život vydal. Odhady prodejních cen jednotlivých fotografií jsou různé. U snímků z konce čtyřicátých let se jedná o částky v rozmezí od tří do pěti tisíc amerických dolarů za snímek, poslední fotografie se odhadují na sto až sto padesát tisíc dolarů. Asi nejdražší artefakt, který se bude dražit, je známý portrét od Andy Warhola, jehož cena je odhadována na čtyři sta až šest set tisíc dolarů,“ informoval z Washingtonu zpravodaj ČT Michal Kubal.

Autorem fotografie, která zachycuje herečku jen několik týdnů před její smrtí, je Bert Stern. Podle aukční síně by cena, za niž se fotografie vydraží, mohla překonat 63 000 dolarů (v přepočtu asi 1,2 milionu korun). Za tuto dosud nejvyšší částku byla prodána v roce 1994.

Dílo je součástí sbírky manželů Constantinerových a patří do nejrozsáhlejší kolekce fotografií Marilyn Monroe, která kdy byla prodávána. Jde o více než sto snímků.

Když poprvé pózovala fotografovi Andremu de Dienesovi, byla jen mladou dívkou jménem Norma Jeane Bakerová. Právě Dienes jí pomohl odstartovat hvězdnou kariéru.  

„Nejvýznamnější fotka v jejím životě, o níž nevím, bude-li na aukci, je snímek, který byl otištěn v časopise Young, na kterém je Marilyn jako zadumaná dělnice v baretu ve zbrojovce. Přesto, že to mělo daleko k pozdějšímu sex-symbolu, vzbudila už tehdy nebývalý zájem a okamžitě začala její kariéra fotomodelky,“ upozornil ve Studiu 6 na ČT24 publicista Jiří Vlastník.

Podle aukční síně je nejvýznamnější částí sbírky fotografie z roku 1957. Richard Avedon na ní zachytil Marilyn Monroe ve chvíli, kdy na moment odložila svou uměleckou masku a v jejím výrazu se objevilo zamyšlení a smutek. Tisk vydaný v roce 1980 je dnes odhadován na cenu 25 000 až 30 000 dolarů (zhruba 500 000 až 600 000 korun). Nechybí ovšem ani série snímků z premiéry filmu Slaměný vdovec. Jde o jedny z nejznámějších fotek Marilyn, na kterých herečce závan vzduchu zvedá sukni a odhaluje nohy.