Pondělní půlnoci na ČT2 budou patřit studentskému filmu

Praha - Blok tří středometrážních studentských snímků vzniklých na různých českých filmových školách uvede dnes od 23:40 ČT2. Hrdiny snímků Draci a Malá sdělení jsou děti a jejich svět, komediální etuda Nejlepší je pěnivá vypráví o milovníku dlouhých koupelí. Pořad Film point bude pokračovat i následující pondělky, několik z uvedených děl podpořila Česká televize již při jejich vzniku.

Snímek Draci natočil absolvent Univerzity Palackého v Olomouci a současný posluchač FAMU Tomáš Vrána v domě rodiny žijící v Buštěhradě. Film Malá sdělení Miry Fornayové vznikl jako její absolventský film na pražské FAMU pod vedením režiséra Karla Kachyni. Fornayová v něm navázala na své předcházející školní práce, které se soustavně zabývaly fantazií dětského světa; Malá sdělení jsou příběhem malé Terezy, jejíž vnitřní svět zasahuje ztráta otce.

Snímek Nejlepší je pěnivá napsal a natočil další student FAMU Jan Prušinovský podle povídky Karla Kuny. Josef Polášek v něm hraje muže, který nejraději tráví čas ve vaně plné pěny a rádiem vysílajícím seznamku.

Příští týden nabídne Film point snímky Otevřená krajina svobodného mužeÚřední hodiny, následující pondělí pak Neděle, Psi cho, Odchází a Eonoe.