Urbanity - Sedm evropských měst dvacet let poté

Praha – Projekt Urbanity – 20 let poté zachycuje změny, kterými za uplynulá dvě desetiletí prošlo sedm středoevropských měst: Praha, Berlín, Bratislava, Budapešť, Lublaň, Varšava a Vídeň. Mapuje porevoluční architektonickou produkci a zároveň se zamýšlí nad tím, jak využít architektonického potenciálu totalitní zástavby, a v obecnějším pohledu i nad tím, jaký je ideální obraz rozvoje velkoměsta střední Evropy. Součástí projektu je mimo jiné výstava velkoformátových fotografií na Kampě.

Na stránkách CCEA (Centrum pro středoevropskou architekturu), které je autorem projektu, se o Urbanity píše: „Během procesu sjednocování Evropy jsme svědky rušení státních, národnostních a jiných hranic. Staré – ve smyslu kulturního, společenského, politického – ustupuje novému, globálnímu. Život v nesvobodě pod diktátem politických totalit střídá svoboda pod diktátem tržních totalit, materializovaná do městského prostoru.“

„Architektura prožila jednu z největších vývojových fází, metrů čtverečních a kubíků,“ říká o posledních dvaceti letech východoevropské architektury Igor Kovačevič, jeden ze zakládajících členů CCEA. „Možná se ale při té masové produkci pozapomnělo na prostředí, která vznikají mezi těmito stavbami,“ dodává.

Vznikly kolonie rodinných domků na okrajích měst, průmyslové budovy, administrativní ghetta nebo velká nákupní centra s nekonečnými parkovacími plochami. Především na veřejné prostory vytvářené architekturou, která vznikla v nedávné době, se zaměřili i fotografové ze sedmi měst projektu Urbanity. Jejich fotografie jsou do 2. května vystaveny v City Gallery v parku Kampa na Malé Straně. Prahu zachytili Tomáš Pospěch a Martin Zeman.


Urbanity – 20 let poté doprovází diskusní fóra určená i pro veřejnost nebo dílny ve Veletržním paláci, vedené zahraničními architekty. Urbanity je dvouletý projekt (2009–2010), bude tedy pokračovat i příští rok. Výsledky mezinárodních architektonických výzkumů budou souborně představeny také v knize. Více informací: zde nebo zde.

  • Tomáš Pospěch: Praha zdroj: www.urbanityproject.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/798/79722.jpg
  • Martin Zeman: Praha zdroj: www.urbanityproject.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/798/79723.jpg