Kalousek: Peníze na kulturu budou, když je neprožerem

Praha – Ministerstvo kultury patří – měřeno výdaji ze státního rozpočtu – k nejmenším resortům. Na vysněné a slibované jedno procento může zřejmě zapomenout i nový ministr kultury, kterého, tak jako ostatní členy vlády, čekají naopak škrty. Ruce financování kultury nejvíce svazuje podle současného ministra Václava Riedlbaucha nedořešená otázka vztahu státu a církve. Nastupující vláda sice její vyřešení považuje za nezbytné, kandidát na ministra financí Miroslav Kalousek ale označil představu, že peníze, které z kulturního rozpočtu směřovaly na platy duchovních, zůstanou i pak ministerstvu, za naivní.

Svému nástupci – berounskému starostovi Jiřímu Besserovi – Riedlbauch radí, aby si nezapomněl „sáhnout na peníze“ ze strukturálních fondů Evropské unie (sám před pár dny podepsal jedno z rozhodnutí o jejich přidělení, tentokrát na renovaci brněnské vily Stiassni) a aby byl stejně vehementní v prosazování potřeb resortu jako on.

"Doufám, že najde pochopení u budoucího ministra financí. Ale myslím, že pan Kalousek kulturu nedusil ani v době, kdy na ministerstvu byl, takže to není žádný barbar, který by chtěl poničit, co je nastartováno," domnívá se Riedlbauch.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Jiří Besser o svých plánech

Do budoucna budu bojovat o to, aby kultura a ministr kultury nebyli všude poslední v řadě fotek, ale aby ministerstvo posílilo.

Za základní považuje vyřešení vztahu mezi státem a církví, na kterou část rozpočtu ministerstva kultury pravidelně putuje. Kalousek, stejně jako premiér Petr Nečas, ujišťuje, že se s církví chtějí dohodnout co nejdříve „tak, aby byly napraveny některé křivdy a aby církve a náboženské společnosti mohly být nezávislé na státu“. Jak bude dohoda znít a kdy k ní dojde, ovšem prý odhadnout nedovede.

Peníze určené na zajištění církví ale po vyřešení státně-církevních vztahů  ministerstvu kultury nezůstanou. „Není to proto, že bychom si nepřáli, aby se podíl výdajů ze státního rozpočtu na kulturu zvyšoval, ale finanční prostředky jsou jen jedny,“ vysvětlil Kalousek.

Rozhodně prý nesouhlasí s názorem, že kultura je jen „jahůdka na dortu“, ale je třeba si prý nejprve položit otázku, co je větší společenskou prioritou. „Podpora české kultury, nebo podpora nechození do práce?“ ptá se Kalousek. „Abychom uvolnili prostředky na kulturu, musíme je přestat prožírat někde jinde,“ odpovídá si.

M. Kalousek o koláči peněz po dohodě s církví

Buď je budeme projídat, a pak nebudeme mít na podporu kultury, nebo se rozhodneme, že je projídat nebudeme, že 50 procent z nás není sociálně potřebných, že nesmí existovat ekonomicky srovnatelná alternativa ke slovu pracovat, a pak je můžeme věnovat na obnovu kulturních památek a na kulturu. Ale nemůžete koláč zároveň mít a současně ho jíst, nemůžete ty peníze na jedné straně prožrat a na druhé věnovat kultuře.

Kandidát na post ministra kultury Jiří Besser chce finanční prostředky nejprve hledat na ministerstvu kultury prostřednictvím snížení mandatorních výdajů. „O kolik procent, to si netroufám říct, ale myslím, že je budu schopen najít. Teprve potom budu po ministrovi financí žádat další peníze,“ slibuje Besser.